Košarac posjetio povratnika u Mostaru kome je zapaljen automobil

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac danas je posjetio srpskog povratnika Dragu Rupara kojem je sredinom prošlog mjeseca u mostarskom naselju Hodbina, ispred porodične kuće, zapaljen automobil.

Ministar Košarac dao je podršku Ruparu i svim povratnicima u Mostaru.

“Ja ne znam šta je to Mostar bez Srba. Ako neko misli da Mostar može da postoji bez Srba on se grdno vara. Srbi imaju ozbiljnu istorijsku dimenziju kada je u pitanju Mostar. Cijenimo da je značajno i važno da se svi zajedno okupimo i afirmišemo  mir i stabilnost. Značajnu aktivnost u tom kontekstu imaju lokalne i federalne strukture”, rekao je Košarac.

Kaže da je svima poznato kroz šta prolaze Srbi koji se vraćaju u Federaciju i da je i Drago Rupar jedan od primjera.

“Očekujem od svih nivoa vlasti da se uključe i da oni koji su počinili ovo djelo ne samo protiv predstavnika srpskog naroda i šire da se procesuiraju. Mislim da bi to bilo značajna uloga svih institucija. Ovo je dobra prilika za ministra MUP-a FBiH da ovo riješi do kraja”, rekao je Košarac. Podsjeća da se svaki eksces koji se desi u Srpskoj rješava od strane MUP-a, te da svi koji čine ovakve napade moraju da se procesuiraju.

“Jedini ozbiljan okvir očuvanja srpskog identitet Srba u Federaciji jeste politika Srbije i Republike Srpske, odnosno predsjednika Vučića i Dodika. Žao mi je što izostaje ta vrsta angažmana institucijama u Federaciji BiH. Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama će dati doprinos svim značajno izraženim nacionalnim politikama predsjednika Vučića i Dodika a to je da se omogući život svakog Srbima u svim krajevima. Danas je Drago predmet jednog takvog napada, ali ono što je značajno jeste da uz jedan demokratski duh razgovaramo sa ljudima iz Federacije i da znaju da Drago ne uzima ništa ničije već da je Drago svoj na svome i da želi da živi na svojoj zemlji od svoga rada”, rekao je Košarac.

Poručuje da će zvaničnici sa zajedničkog nivoa  raditi na tome i da će već sutra sa ministrom bezbjednosti govoriti o tome i zatražiti da oni koji vrše atake na srpske povratnike u Mostaru, ali i na napade na Saborni hram u Mostaru nađu i procesuiraju.

“Ako neko želi Mostar bez Srba onda nema Mostara”, rekao je Košarac.

Rekao je da je obaveza institucija da povratnicima budu na usluzi i da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama biti na usluzi i Ruparu i svima drugima.

“Svaki Srbin je važan gdje god da živio. To je naša politika i to je potvrdila i Deklaracija. Ne može neko da se ljuti. Ne tražimo mi ništa ni bošnjačko ni hrvatsko. Mi tražimo ono što je naše. Naš identitet i identitet našeg svakog čovjeka. Drago nije usamljen i neće nikada biti usamljen dok postoje Republika Srpska i Srbija i Srbi koji hoće da vode odgovornu politiku prema svakom Srbinu jer je svaki značajan i važan”, rekao je Košarac i poručio da se ovim ne želi nikom prkositi.

Sa Košarcem je srpskog povratnika obišao i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević. Milivojević kaže da nikome od Srba u Mostaru nije lako kada se ovakve stvari događaju.

“Ovakve stvari nas još više učvršćuju da ostanemo ovdje, na svojoj zemlji i da budemo stub podrške jedni drugima. Kao što smo mi podrška jedni drugima ovdje ova posjeta pokazuje da  se institucije iz Srpske u kontinuitetu zalažu i pomažu da Srbi u Mostaru i Federaciji pokušaju da se vrate normalnom životu, ostanu i zadrže svoje viševjekovna ognjišta”, rekao je Milivojević.

Naglašava da je zahvaljujući Srpskoj i Srbiji život u Mostaru postao podnošljiviji jer su najznačajniji infrastrukturni projekti i poticaji došli iz Srpske i Srbije.

“I ova posjeta će nas osnažiti bez obzira što su ova djela iza nas i što nije nađen počinilac. Da se nađu počinioci, to bi bila opomena za one koji planiraju tako nešto ili protiv Srba ili nekog drugog”, rekao je Milivojević.

Drago Rupar je zahvalio Košarcu i svim zvaničnicima koji su ga posjetili i podržali.

Kazao je da je kod njega dolazila policija, da su ga ispitivali ali da on ne može sa sigurnošću reći ko mu je ovo uradio.

“Preplašen nisam. Nikada se nikoga nisam plašio. Ne mogu reći ko je i šta. Davao sam izjavu. Ja sam dobar sa svakim. Ranije su me jednom napadali, ali više nikada”, rekao je Rupar.

 

Podsjetimo, 14. juna u mostarsko naselje Hodbina Dragi Ruparu je ispred porodične kuće zapaljen automobil.

Drago je ustao oko 7 časova i kada je izašao ispred kuće imao je šta vidjeti.

”Osjetio sam miris paljevine, izašao ispred kuće i vidio zapaljen automobil marke kadet. Zadnji dio automobila je potpuno izgorio. Policija je dolazila, napravili su uviđaj. U šoku sam, nemam riječi, Ne osjećam se bezbjedno”, kazao je tada Rupar.

Policija je potvrdila da se radilo o podmetnutom požaru i da se istraga vodi.

 

 

Prethodni članakAMIDŽIĆ: USVOJENA I ODLUKA O RASPODJELI SREDSTAVA RAK-a
Naredni članakĐoković u trećem kolu Vimbldona