Košarac: Odluka Evropskog savjeta predstavlja verifikaciju ustavnog kapaciteta Srpske

Zeleno svjetlo Evropskog savjeta za otvaranje pregovora sa BiH dobar je signal i važan iskorak koji smo postigli na evropskom putu, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

– Ne umanjujući značaj ovakvog ishoda, mišljenja sam da nema prostora za pretjeranu euforiju, budući da je konkretan datum početka ove faze procesa i dalje nepoznanica – naveo je Košarac u objavi na Instagramu.

Naglasio je da odluka Evropskog savjeta predstavlja verifikaciju ustavnog kapaciteta Srpske i dokazuje ispravnost njenog jasnog stava da dejtonsko i ustavno uređenje BiH, zemlje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nije nikakva prepreka evropskoj budućnosti.

– Sasvim je jasno da je dogovor domaćih aktera bez uplitanja stranaca jedini mogući put ka punopravnom članstvu BiH u EU. Taj put nije jednostavan, ali nemamo alternativu. Zato je važno da u procesu pregovaranja afirmišemo međusobno poštovanje i dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Partnerstvo i povjerenje moramo graditi međusobno, a ne da bilo koja strana traži oslonac i podršku u međunarodnom faktoru – naveo je Košarac.

Poručio je da građani Srpske i FBiH zaslužuju da sami odlučuju o svojoj sudbini, a ne da ih stranci i kolonijalni upravnici ponižavaju i vrijeđaju nametnutim rješenjima, dodatno narušavajući unutrašnje odnose.

– Naši građani su nam na izborima dali povjerenje i moramo preuzeti odgovornost za to. Zato ćemo od partnera iz FBiH intenzivno tražiti podršku za inicijativu Srpske o zatvaranju OHR-a i dalju implementaciju ključnih prioriteta, prvenstveno misleći na usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija – jasan je Košarac.

Istakao je da sa stranim faktorom u BiH nema evropskog puta.

– Zato će odnos prema ovim pitanjima biti dokaz ko je u ovoj zemlji istinski posvećen i želi da BiH bude dio evropske porodice – zaključio je Košarac.

Prethodni članakDvije osobe povrijeđene u udesu kod Stoca
Naredni članakDodik: Kladionicama nije mjesto pored škola