Košarac: Nijedan akt na zajedničkom nivou neće biti usvojen bez saglasnosti Srpske

Neka Zukan Helez slobodno nakon svake sjednice Savjeta ministara BiH ide u Tužilaštvo i podnosi krivične prijave protiv srpskih ministara, ali to neće promijeniti činjenicu da nijedan akt na zajedničkom nivou neće biti usvojen bez saglasnosti Republike Srpske, rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

– To se odnosi i na Ministarstvo odbrane BiH. Dakle, bez saglasnosti srpskog člana Predsjedništva BiH i institucija Srpske, nijedna Helezova tačka neće proći na SM BiH. Pa neka podnosi krivične prijave do mile volje! – poručio je Košarac.

Košarac naglašava da je politika u Sarajevu politika institucija Republike Srpske.

– To Helez konačno mora da shvati i nauči. Ako mu nije jasno, neka pročita 10 puta! Nema tog Heleza koji će nas disciplinovati da radimo po volji inih “heleza” i njihovih zapadnih mentora. Naša disciplina je obaveza i odgovornost prema Republici Srpskoj. Nijedna odluka na štetu Srpske neće proći na SM BiH – kaže Košarac.

Košarac poručuje da nema tih uličnih napada, prijetnji, upozorenja i ucjena koje će pokolebati zvaničnike Srpske da na zakonit i ustavan način zastupaju politiku Republike Srpske na nivou zajedničkih institucija.

– Nama je jasno da postoje strukture u FBiH koje, pod pritiskom Američke i drugih zapadnih ambasada, žele da napuste partnerstvo. Јednako tako, mi smo mogli da biramo i drugog partnera iz FBiH, a ne Trojku. Mislim da u istoriji nije zapamćena praksa da jedan ministar u SM BiH podnosi krivične prijave protiv svog zamjenika. Helez i to radi. Očigledno je da stranci imaju matricu djelovanja i da su našli lokalnu mentalnu strukturu koja je spremna i na takve korake. No, to je njihov problem. Nas neće zastrašiti niti spriječiti u odbrani interesa Srpske i implementaciji njenih politika na zajedničkom nivou – rekao je Košarac.

Prethodni članakNovaković Bursać potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope
Naredni članakSijarto: Јedan od prioriteta Mađarske proces ubrzanja zemalja zapadnog Balkana u EU (VIDEO)