Košarac: Krajem mjeseca nastavak izvoza goveđeg mesa u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da će krajem septembra biti nastavljen izvoz goveđeg mesa u Tursku.

Košarac je podsjetio da je ove godine dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište, te da je sredinom marta realizovan izvoz prvog kontingenta mesa.

– Krajem septembra će za Tursku krenuti drugi kontingent, u okviru kojeg je planiran izvoz oko 2.000 bikova. Procjenjujemo da će više od 80 odsto količina biti obezbijeđeno sa farmi iz Republike Srpske – naglasio je Košarac.

On je u izjavi za Srnu istakao da je firma iz Federacije BiH potpisnica ugovora o spoljnotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, dok uslugu klanja vrši kompanija “ZP Komerc” iz Bijeljine, koja je, kako je naveo, prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao.

– Nastaviću da insistiram na tome da u spoljnotrgovinskom prometu goveđeg mesa sa Turskom najmanje 50 odsto sirovine bude obezbijeđeno iz Republike Srpske – rekao je Košarac.

On je dodao da je izvoz na tursko tržište omogućen na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

Ministar je izrazio zahvalnost turskoj strani koja je, kako je istakao, pokazala razumijevanje za potrebe domaćih izvozno-orijentisanih kompanija.

Prethodni članakStevandić: Deklaraciju o nezavisnosti Srpske pišu Šmit i strani ambasadori koji krše Dejton
Naredni članakVujičić: Srbi u FBiH žive u težim uslovima nego Bošnjaci u Srpskoj