Košarac-Kalabuhov: Šmit nema legitimitet; Proces protiv Dodika apsurdan

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Košarac je izrazio zahvalnost Ruskoj Federaciji na principijelnom stavu u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava.

On je naglasio da se Republika Srpska i njeni zvaničnici zalažu za unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru dejtonske BiH, te da je međunarodni intervencionizam u potpunosti neprihatljiv.

Na sastanku je naglašeno da Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je s tim u vezi ukazano na apsurdnost sudskog procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Košarac je ponovio stav da predstavnici Republike Srpske neće dozvoliti uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da je neophodno u tom kontekstu poštovati njenu ustavnu poziciju.

Sagovornici su ocijenili da su dobri politički odnosi temelj za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene BiH i Ruske Federacije. Posebno su pozdravili činjenicu da je Ruska Federacija, prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, najveći investitor u BiH u prvih devet mjeseci 2023. godine, te da je u BiH investirala 312 miliona KM.

Naglašeno je takođe da se isporuka ruskog gasa u BiH odvija redovno i uredno, te da je zahvaljujući dobrim odnosima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Ruske Federacije Vladimir Putina za građane Republike Srpske i Federacije BiH obezbijeđen ruski gas po povoljnijim cijenama.

Kalabuhov je informisao Košarca da su nadležna tijela Ruske Federacije pozitivno odgovorila na njegov zahtjev u vezi sa usaglašavanjem obrazaca fitosanitarnih sertifikata i povećavanju izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH na rusko tržište, te da se s tim u vezi očekuje posjeta predstavnika Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Ruskoj Federaciji.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu intenziviraju bilateralni pregovori BiH i Ruske Federacije, kako bi se ispunio i preostali uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a nakon što je Savjet ministara BiH usvojio Odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva.

Košarac i Kalabuhov razgovarali su i o mogućnosti da naredni sastanak kopredsjedavajućih Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju između BiH i Ruske Federacije bude održan u Banjaluci.

Prethodni članakDodik: Srpska će donijeti svoj izborni zakon i vratiti nadležnost (VIDEO)
Naredni članakPatrijarh Porfirije za Božić na Kosovu i Metohiji