Košarac: Istrajaćemo na stavu Srpske o zaštiti domaće poljoprivrede

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje uvođenjem carina i prelevmana na uvoz svježeg i rashlađenog mesa stav Republike Srpske koji zlonamjerno podrivaju iz Federacije BiH, priželjkujući formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH.

 U FBiH treba da prestanu da sanjaju da će biti zajedničko ministarstvo poljoprivrede i ne treba da traže partnere za to u institucijama EU, jer je poljoprivreda ustavna nadležnost Republike Srpske – izjavio je danas Košarac novinarama tokom posjete poljoprivrednom gazdinstvu Miladina Petrića u naselju Srednji Magnojević kod Bijeljine.

Prema njegovim riječima, očigledno je da iz FBiH pokušavaju da u agrarnom sektoru naprave što više komplikacija kako bi dobili podršku nekih evropskih partnera za formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou zajedničkih institucija.

– Republika Srpska je ponosna na svoje poljoprivrednike i ima jaču i bolje organizovanu primarnu proizvodnju od FBiH, velika su uložena lična sredstava proizvođača i ulaganja iz budžeta Srpske u ovu važnu privrednu granu i nastavićemo da ulažemo napore da stav Srpske bude ispoštovan i domaća proizvodnja zaštićena – istakao je Košarac.

On je naveo da je zlonamjerno postupanje FBiH u ovoj oblasti vidljivo u glasanju u Savjetu ministara o odluci o uvođenju carine i prelevmana.

– Neću odustati i već u narednim danima ponovo ću predložiti odluku o privremenim mjerama i uvođenju prelevmana i pune carinske stope jer je to interes poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj – istakao je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa rekao je da ga raduje što i poljoprivrednici iz FBiH podržavaju ovakve zahtjeve poljoprivrednika iz Republike Srpske.

– Stav Republike Srpske je da je neophodno uvesti zaštitne mjere, prelevmane i carine za uvoz svježeg i rashlađenog mesa, jer danas jedino u BiH možete da uvozite iz EU i ne plaćate ništa, pri čemu je sav teret na našim farmerima i institucijama Srpske, jer je poljoprireda primarna nadležnost entiteta – naglasio je Košarac.

On je ocijenio da su postupanjem ministara iz FBiH “pale maske” o temi zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i naveo da je FBiH i ranije kasnila kod svakog pokušaja otvaranja novih tržišta za poljoprivredne proizvode iz BiH.

– Pet mjeseci smo čekali podatke iz nadležnih tijela da predamo upitnik za izvoz konzumnih jaja, skoro godinu dana smo čekali informaciju iz FBiH kako bi poslali upitnik za izvoz crvenog mesa u EU – rekao je Košarac.

On je najavio da će iduće sedmice tražiti sastanak i sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom i istakao da je nedopustivo da se onemogućavaju pregovori sa Evropom u vezi sa uvođenjem carine i prelevmana koje imaju sve zemlje u okruženju.

– Tražimo da EU prestane sa dvostrukim aršinima, jer danas u BiH možemo da uvezemo živu stoku iz EU, a ne možemo da izvezemo meso te stoke koju uvezemo iz EU, mi ne možemo stoku koju uvezemo iz EU i uzgajamo u Republici Srpskoj i FBIH da izvezemo kroz teritoriju EU ni u treće zemlje – naveo je Košarac.

On je poručio da EU treba prestati sa nekom vrstom ucjena i prepadanja.

– Mi hoćemo da razgovaramo i tražimo ono što je potpuno u skladu sa Sporozumom o stabilizaciji i pridruživanju, da koristimo sve njegove elemente i u tom okviru najbolja rješenja, da uvedemo mjere koje su uobičajene u svim zemljama, osim u BiH – naglasio je Košarac.

On je poručio da je zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje stav Republike Srpske, dok iz FBiH stiže organizovan atak na primarnu proizvodnju u Srpskoj, a zajednički nivo BiH to koristi za obračun sa primarnim nadležnostima Republike Srpske.

– Vidljivo je da postoji zastoj i visok stepen nerazumijevanja, ali neće nas to obeshrabriti, štitiću interese domaćih poljoprivrednika na temelju jasnih stavova Republike Srpske – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, za zaštitu domaće proizvodnje traži se puna carinska stopa od 10 odsto za pet tarifnih oznaka, prelevmani za goveđe meso od 2,5 maraka po kilogramu i 1,5 maraka po kilogramu za svinjsko meso.

Košarac je posjetio decenijama uspješno poljoprivredno gazdinstvo Miladina Petrića u semberskom naselju Srednji Magnojević, koji zbog nezaštićene domaće proizvodnje svakodnevno gubi 600 maraka na uzgoju više hiljada grla svinja i goveda.

Petrić je upozorio da su farmeri pred gašenjem proizvodnje koja je potpuno nerentabilna i nezaštićena, naročito sa pojavom pandemije virusa korona.

– Domaćini u Magnojeviću na pet kvadratnih kilometara proizvode 45.000 tovljenika godišnje i svinjogojstvo je naša tradicija, a sada smo u beznadežnoj situaciji sa visokim cijenama hrane i niskom prodajnom cijenom svinja i to mora da se riješi da nam sela i poljoprivreda opstanu – poručio je Petrić.