Košarac: Intervencionizam OHR-a i Ambasada SAD-a glavni rušilački faktor u BiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da su intervencionizam OHR-a i američke Ambasade glavni rušilački i remetilački faktori u BiH, zbog kojih je nemoguće napraviti iskorak ka funkcionalnijoj i evropskoj BiH.

– Osovina /Kristijan/ Šmit – /Majkl/ Marfi zatrovala je unutrašnje političke odnose i dovela BiH u ozbiljnu fazu raspadanja – istakao je Košarac.

On kaže da je ovaj dvojac nalogodavac politički montiranog procesa protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je na ustavan način implementirao obaveze propisane Ustavom.

Košarac smatra da je jedino ispravno i moguće rješenje da se farsa pred, kako kaže, neustavnim Sudom BiH okonča oslobađajućom presudom i odustajanjem Tužilaštva BiH od tog montiranog slučaja i da bilo kakvo drugo rješenje dovodi BiH u ozbiljan problem sa nesagledivim posljedicama različitih konotacija.

On je naglasio da su predstavnici Republike Srpske uvijek upozoravali da intervencionizam međunarodne zajednice, prvenstveno kroz djelovanje OHR i nelegitimnog visokog predstavnika, šteti unutrašnjim prilikama u BiH i udaljava je od dijaloga i unutrašnjeg dogovora domaćih političkih aktera.

– Pod dirigentskom palicom Šmita i Mafrija, bošnjačka politička struktura je odustala od svih dogovora koje smo postigli na evropskom putu. Ako zaista misle dobro BiH, rješenje je u zatvaranju OHR i odlasku nelegitimnog Šmita, te dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda u skladu sa slovom Dejtona – poručio je Košarac.

Prethodni članakOrban: Brisel ignoriše stvarnost i volju naroda
Naredni članakHNK: Počinju upisi u srednje škole