Košarac insistira da Hrvatska odustane od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je Srni da institucije BiH insistiraju da Hrvatska odustane od lokaliteta Trgovska gora za odlaganje nuklearnog otpada i da im je primarno pitanje zdravlje ljudi u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koje gravitiraju tom području.

On kaže da je u razgovoru sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem potencirano da Hrvatska odustane od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori i da se od toga neće odustati.

Košarac je istakao da Savjet ministara redovno razmatra informacije u vezi sa Trgovskom gorom, te dodao da je ekspertski tim dobio zaduženje od Koordinacionog tijela da pripremi budžet.

– Siguran sam da će institucije BiH, ali i Republike Srpske i FBiH obezbijediti ta sredstva – naglasio je Košarac i dodao da Koordinaciono tijelo nije zadovoljno radom predsjedavajućeg pravnog tima Željka Boguta.

Košarac je rekao da je o tome izvijestio predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju, te izrazio uvjerenje da će u narednom periodu to pitanje biti riješeno, a što ne umanjuje obavezu ovog tima da svoj posao obavlja u skladu sa odlukom Savjeta ministara.

– Odbacujemo sve vrste spekulacija da zastupamo hrvatski interes koje podmeću određeni imaginarni politički faktori u Republici Srpskoj, s obzirom na činjenicu da su imali priliku da bilo šta urade po tom pitanju, ali su bili pasivni . rekao je Košarac, povodom današnje izjave člana Izvršnog odbora SDS-a Mladena Šumara da institucije BiH ne djeluju kako bi se zaustavila gradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

On je ponovio da je ovaj lokalitet potpuno neprihvatljiv za izgradnju takvog odlagališta.

– Danas pokušavaju da se politikanskim odnosom referiraju na ovako važno pitanje – rekao je Košarac i dodao da je od nadležnog tijela Evropske komisije više puta traženo da se angažuju u vezi sa ovom pitanjem.

Prema njegovim riječima, politika srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i odluka Predsjedništva BiH, koje potenciraju da se pitanje odlagališta nuklernog otpada riješi na odgovorajući način su obavezujuće.

Prema njegovim riječima, prethodni Savjet ministara i institucije BiH apsolutno ništa nisu uradile po tom pitanju.

– Tražili smo da se formira koordinaciono tijelo i ekspertski pravni tim, jer je veoma značajno da BiH nastupa institucionalno, u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima i ugovorima i da na temelju naučno-istraživačkog rada u zemlji dođemo do validnih i kredibilnih činjenica i podataka – istakao je Košarac.

On je podsjetio da je Savjet ministara imenovao Koordinaciono tijelo, te ekspertski i pravni tim, kao i da je razmatrao sve aktivnosti koje se odnose na postupanje nadležnih institucija, među kojima je i Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara koje je zaduženo da pomogne ekspertima iz BiH da dođu na taj lokalitet.

Srna

Prethodni članakPeskov: Rusija nikad nije napadala prva
Naredni članakCrna Gora slavi Šarićev izlazak iz zatvora