Košarac: Hrvatska odbija saradnju po pitanju Trgovske gore

Savjet ministara usvojio je danas izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je da je hrvatska strana potpuno odbila da sarađuje i da dijeli informacije.

Košarac je naglasio da ponašanje Hrvatske dodatno problematizuje sve i da potvrđuje stav da Hrvatska ne odustaje, te poručio da ni BiH neće odustati i najavio da će uskoro biti raspisan konkurs za javni poziv za međunarodnu pravnu kancelariju.

– Izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da do 2028. godine neće ništa raditi nije tačna – rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je naglasio da je cilj onemogućiti Hrvatsku na tom planu i naveo da su danas podržani napori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima i drugim tijelima.

– Bilo je prijedloga nekih recipročnih mjera. Mislim da ni mi od recipročnih mjera nismo odustali – rekao je Košarac.

On je dodao da Hrvatska na ovaj način narušava bilateralne odnose.

– Nama je važno sačuvati zdravlje ljudi u 13 opština kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH – istakao je Košarac.

Govoreći o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, Košarac je naveo da postoje informacije da je Ministarstvo finansija i trezora u konačnoj fazi usaglašavanja sa određenim resornim ministrima.

– Mislim da će se to vrlo brzo naći na sjednici Savjeta ministara. Smatram da je važno usaglasiti strukturu budžeta, pa da tek onda ide na sjednicu Savjeta ministara – rekao je Košarac.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirović na samitu o Ukrajini, Košarac je rekao da je to jeftin populizam, da Bećirović nastupa samostalno i neusaglašeno sa ostalim članovima Predsjedništva BiH i pokazuje da ne misli dobro srpskom narodu.

– Želi da zauzme mjesto, pa da bude dopuna probosanskim politikama. Јa bih rekao da mu je politički idol Zlatko Lagumdžija, koji je uvijek bio dopuna politici Alije Izetbegovića – rekao je Košarac.

Prethodni članakKaran i Dačić potpisali memorandum o saradnji (foto)
Naredni članakPreminuo je Franjo Vladić Kulje