KOŠARAC: FEDERACIJA BLOKIRA ENERGETSKE PROJKETE U SRPSKOJ I TO JE POTREBNO RIJEŠITI

TREBINJE – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je misija da se obezbijedi energetski suverenitet Republike Srpske i Federacije BiH kako bi razvojne planove fokusirali na osnovu svojih politika i iskoristitili vlastite kapacitete.

Košarac je naglasio da je važno iskoristiti sve kapacitete koje Republika Srpska ima u vezi sa obnovljivim izvorima energije, jednako kao i potrebu za obezbjeđenjem dodatnih gasnih interkonekcija, kako bi bila garantovna energetska stabilnost i bezbjednost za građane i privredu Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

“Ovo ministarstvo nije centralni organ i ne može nametati bilo kakva rješenja Vladi Republike Srpske i Vladi FBiH. Energetika je ustavna nadležnost Republike Srpske i FBiH”, rekao je Košarac novinarima nakon otvaranja Samita energetike u Trebinju – SET 2024.

Košarac je izrazio žaljenje zato što postoji određeni zastoj u sprovođenju važnih energetskih projekata u Republici Srpskoj zbog političkih predrasuda u jednom dijelu FBiH.

On je rekao da se nada da će se kroz dijalog riješiti i ta pitanja, kako bi bili omogućeni adekvatni energetski projekti koji će podrazumijevati potpunu energetsku nezavisnost Srpske, čime će se građanima i privredi omogućiti jeftinija električne energije, a samim tim ozbiljan podsticaj za razvoj Srpske i njene ekonomije.

Prethodni članakDODIK: ŠTITIĆEMO NAŠE ENERGETSKE POTENCIJALE
Naredni članakDodik u Trebinju obišao bolnicu u izgradnji