Košarac: Bez saglasnosti Srpske ni jedna odluka neće biti usvojena na Savjetu ministara

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da bez saglasnosti i stava Republike Srpske nijedna odluka nije i neće biti usvojena na Savjetu ministara BiH.

On je rekao da je potpuni nonsens tvrdnja visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja o tome kako je Savjet ministara BiH uspješan, dok Republika Srpska ide ka izolaciji.

Košarac je naveo da su ovo nelogične i besmislene konstatacije, jer u Savjetu ministara BiH sjede srpski ministri koji zastupaju politiku Republike Srpske.

On je naglasio da je evidentno da je komesar Borelj pogrešno informisan i da bi šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler morao mnogo bolje i objektivnije da radi svoj posao.

– Kako će Savjet ministara BiH biti uspješan, a Republika Srpska ići u izolaciju, kada se sve odluke na zajedničkom nivou donose uz saglasnost Republike Srpske? Kako će Savjet ministara biti uspješan, a Srpska neuspješna, ako u Savjetu ministara BiH sjedimo moje kolege i ja koji dolazimo iz Republike Srpske i zastupamo njene stavove na zajedničkom nivou? Isti slučaj je i sa Parlamentom BiH. To nema smisla i nije logično – naveo je Košarac.

On je poručio da su bazične odluke Savjeta ministara BiH usvajane jer je Republika Srpska dala saglasnost za to.

– Komesar Borelj je počeo da koristi jezik Sarajeva, a to nije dobra praksa. Hvaliti Savjet ministara, bez da pomenete da njegov uspjeh direktno zavisi od stava i saglasnosti Republike Srpske, predstavlja čistu manipulaciju. Da li komesar Borelj zaista misli da Savjet ministara BiH može usvojiti bilo kakvu odluku bez pozitivnog mišljenja Republike Srpske – upitao je Košarac.

On je poručio da nema bilo kakvog kretanja Savjeta ministara BiH bez prethodne saglasnosti institucija Republike Srpske.

– To je politika koju zastupam na zajedničkom nivou i od koje neće biti odstupanja ni milimetar. Bez Republike Srpske nema BiH! – poručio je Košarac.

On je istakao da uskraćivanje projekata Republici Srpskoj direktno podriva procese u BiH, te stav i podršku građana prema EU.

Prethodni članakUhapšena dva policajca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela
Naredni članakTeška nesreća: Djevojka automobilom sletjela s ceste