Košarac: Bez imenovanja ministra finansija i trezora neću podržati nijednu tačku ovog ministarstva na SM BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je u najkraćem mogućem roku neophodno imenovati ministra finansija i trezora BiH, jer je neprihvatljivo da Savjet ministara BiH radi u krnjem sastavu.

– Bespredmetno je da Savjet ministara BiH razmatra bilo koji materijal Ministarstva finansija i trezora BiH bez prethodnog imenovanja ministra. Zbog toga neću podržati nijedan materijal koji Ministarstvo finansija i trezora BiH predlaže Savjetu ministara na usvajanje, sve dok ne budemo imenovali resornog ministra – poručio je Košarac.

Dodao je da u potpunosti uvažava kapacitet zamjenika, ali da je ministar osoba koja vodi politiku ministarstva.

– Sada imamo situaciju da je Savjet ministara BiH na aparatima! Mnogi procesi su usporeni. Kako ćemo razmatrati materijal Ministarstva finansija i trezora BiH na Savjetu ministara ukoliko nemamo ministra – upitao je Košarac.

Takođe, postavio je pitanje na koji način će bez ministra finansija funkcionisati Fiskalni savjet ili Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što otvara veliki broj pitanja i problema.

– Recimo, u domenu ingerencija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, postoje mnogi materijali za koje nam je neophodno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, kako bismo ih u konačnici mogli dostaviti Savjetu ministara BiH na razmatranje. Kako ćemo to postići u slučaju kada Upravni odbor UIO BiH ne funkcioniše, jer nema ministra finansija i trezora – naveo je Košarac.

On je upozorio da to neminovno znači da će postojati zastoj u implementaciji određenih simulativnih politika Savjeta ministara BiH prema domaćim privrednicima.

Košarac je ponovio da pozicija ministra finansija i trezora BiH pripada SNSD-u i Republici Srpskoj prema ranijem političkom dogovoru, te da o tome ne može biti pregovora.

– Mi ne tražimo ništa tuđe i ništa što prethodno nije dogovoreno i usaglašeno. No, čini mi se da nam neko to želi oduzeti. Neka pokušaju! Borićemo se za ono što je naše – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, nedopustivi su pokušaji ucjenjivanja kapaciteta Republike Srpske.

– Prepoznali smo različite oblike podvala. Odugovlačenje imenovanja ministra finansija dodatni je imput za nepovjerenje. O tome treba dobro da razmisle naši partneri za zajedničkom nivou – naveo je Košarac.

Prethodni članakTRAGEDIJA U HRVATSKOJ Dijete (2) i majku udario automobil, mališan preminuo u bolnici
Naredni članakSNSD i HDZ protiv Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka BiH