Košarac: Јurišanje na imovinu Srpske je opasan avanturizam sa nesagledivim posljedicama

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su političke strukture iz Federacije BiH modeliraju koncept BiH koji nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

Košarac je naglasio da Republika Srpska prepoznaje takve namjere, ali da nikada neće dati saglasnost na to, niti će ikada pristati na koncept unitarizacije BiH.

Komentarišući prijedlog zakona o tzv. državnoj imovini koji su uputili bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i hrvatski član Željko Komšić, Košarac je istakao da je riječ o populističkoj inicijativi, koja je unaprijed propala.

– Ovaj dvojac ponovo puca u prazno i bavi se sizifovskim poslom. Njima je jasno da zakon o tzv. državnoj imovini nikada neće dobiti podršku Republike Srpske. Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim sporazumom i to je činjenica o kojoj se ne raspravlja, niti pregovara – poručio je Košarac.

On je ponovio stav srpskih predstavnika da je imovina Republike Srpske crvena linija, u koji niko ne smije da dirne.

– Svaki pokušaj bošnjačkih političara, zapadnih ambasadora i drugih stranih mešetara da jurišaju na imovinu Republike Srpske predstavlja izuzetno opasan avanturizam sa nesagledivim posljedicama – upozorio je Košarac.

On je naglasio da koncepti koji nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom vode BiH u sunovrat, te da promotori takve politike moraju biti svjesni posljedica.

– Ukoliko je raznim bećirovićima i komšićima cilj da razgrade dejtonsku BiH, trebalo bi da budu svjesni da Republika Srpska ima odgovor i da će snositi odgovornost za nesagledive posljedice – dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, nikome nije jasno zašto pojedinci poput Bećirovića i Komšića predlažu rješenja za koja vrlo dobro znaju da su unaprijed osuđena na propast.

– Čemu taj lažni entuzijazam? Čemu suluda potreba da zavaravaju svoje glasačko tijelo jeftinim političkim populizmom, predlažući zakonska rješenja, koja nemaju niti ustavni osnov niti političku podršku Republike Srpske? – upitao je Košarac.

On je podsjetio da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bećirović uputio u proceduru inicijativu da na zajedničkom nivou bude donesen zakon o gasu.

– Taj zakon nikada neće biti usvojen jer je energetika u ustavnoj nadležnosti entiteta. Predstavnici Republike Srpske na zajedničkom nivou čuvaju energetski suverenitet Srpske – poručio je Košarac.

On je dodao da bi federalnim političkim strukturama bilo mnogo bolje da energiju usmjere na regulisanje propisa iz energetskog sektora u FBiH, budući da nisu usklađeni sa evropskim standardima.

– Neka FBiH slijedi primjer Republike Srpske, koja je uskladila svoje propise sa evropskim standardima, što je potvrdila i Energetska zajednica. To će biti konkretan iskorak za energetski sektor u FBiH, u kojem sada vlada nered zbog neusklađenosti sa evropskim standardima – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Denis Bećirović je posljednji koji treba da govori o energetskoj stabilnosti, budući da u Predsjedništvu BiH blokira istočnu gasnu interkonekciju.

– Licemjerno je da on priča o energetskoj stabilnosti, jer u praksi radi potpuno suprotno. Blokirajući istočnu gasnu interkonekciju, Bećirović direktno radi protiv interesa građana i privrednika iz Republike Srpske i FBiH – zaključio je Košarac.

Prethodni članakIvetić: Sankcionisati one koji su ispisali ustaške simbole na Dinari
Naredni članakMilan Radoičić pušten na slobodu