Korona u Mostaru izmiče kontroli, vlasti šute

Situacija sa koronom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu se izuzetno komplikuje, a zanimljivo je da nadležni šute na cijelu situaciju.

Školska godina krenula je u školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku, a svakodnevno stižu informacije o novozaraženoj djeci. U nekim školama cijeli razredi poslani su kućama i pohađaju nastavu online, dok drugi pak puštaju da se ide u školu iako imaju zaražene učenike i nastavnike.

Kovid bolnica je puna pacijenata, a ambulante Doma zdravlja Mostar rade konstantno i preopterećeni su. U HNK svaki dan testira se preko 1000 osoba, a u zadnjih nekoliko dana dnevni broj novozaraženih je preko 300 u kantonu. Mostar je definitivno najveće žarište i danima brojke novozaraženih u Mostaru prelaze 200.

U zadnja 24 časa  u Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 1148 uzoraka. U HNK pozitivnih je 338: 214 iz Mostara, 31 iz Čapljine, 58 iz Čitluka, 5 iz Jablanice, 10 iz Stoca, 2 iz Ravnog i 18 iz Konjica.

Na bolničkom liječenju trenutno je 125 bolesnika, od kojih je 18 na invazivnoj i 5 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Važno je reći i to da se u većini tržnih centara i prodavnica u Mostaru ne poštuju ograničenja koje su na snazi, rijetko ko nosi masku, a distanca se nikako ne poštuje.

Zanimljivo je i da se mjere izolacije provode različito od osobe do osobe, pa tako dok jedni ljekari cijele porodice šalju u izolaciju ukoliko je jedan član pozitivan, drugi pak u izolaciju stavljaju samo pozitivnu osobu, a članovi njegove porodice se normalno kreću i rade.

Do kada će zdravstveni sistem izdržati ovakav tempo ostaje da se vidi, oni pak kažu ne još dugo.

 

Prethodni članakTragedija na Policijskoj akademiji FMUP-a: Kadet izvršio samoubistvo
Naredni članakVučić zamolio Dodika da se Srbi vrate u institucije BiH i tu brane svoje pravo