Korona povećala smrtnost među penzionerima u Srpskoj

Predsjednik Udruženja penzionera u Doboju Rajko Gligorić rekao je da je veliki broj penzionera sa ovog područja preminuo od posljedica virusa korona, te izrazio bojazan da će iz tog razloga ove godine smrtnost biti veća i do 20 puta u odnosu na prethodnu godinu.

Gligorić je rekao Srni da je, prema podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, na području Doboja ukupno evidentirano 10.437 penzionera, od toga je 7.700 članova ovog udruženja.

On je napomenuo da je Udruženje s pojavom virusa korona od marta u potpunosti promjenilo kompletan godišnji program rada, odgođene su sve aktivnosti, a rad stručne službe se sveo na prijem zahtjeva porodica preminulih penzionera za isplatu jednokratne pomoći, podjelu jednokratnih pomoći, podjelu sredstava iz kase uzajamne pomoći i na nabavku uglja.

Gligorić je istakao da su penzioneri veoma odgovorna populacija svjesna težine novonastale situacije, te da nisu imali povećan broj zahtjeva za jednokratnom novačanom pomoći od uobičajenog ili drugih ekonomskih pritisaka.

“Početkom pandemije iskazano je interesovanje za zaštitnu opremu koja je obezbijeđena iz dva izvora, i to 5.000 zaštitnih maski koje su poklon predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, te 10.000 zaštitinih maski koje su obezbijedili grad Doboj i Razvojni program UN-a”, naveo je Gligorić.

Udruženje i dalje vrši plansku podjelu zaštitnih maski, a Gligorić je najavio da će, po utvrđenom pravilniku, izvršiti isplatu jednokratnih novčane pomoći od po 50 KM za najugroženije članove.

Zbog epidemije povećao se, kaže, broj zahtjeva za za sredstvima kase uzajmane pomoći, mahom za nabavku namirnica, lijekova, plaćanje režija ili registraciju vozila.

Gligorić je istakao da je kasa uzajamne pomoći nešto najbolje što je stručna služba ponudila kao uslugu svojim članovima, da je to mala banka Udruženja u koju se može uključiti svaki član sa minimalnom mjesečnom članrinom od pet KM, a poslije pola godina penzioneri mogu podnijeti zahtjev za pozajmice.

Zahvaljujući turističkim vaučerima, penzioneri su se, prema riječima Gligorića, ponovo aktivirali kada je riječ o banjskom liječenju, a najatraktivnija destinacija im je Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” kod Teslića.