Kordić: Neće se legalizovati ništa što se legalizovati ne može

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je danas Odluku o postupku i uslovima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.

Ova odluka izazjava je negodovanje među opozicijom koja je smatrala da odluka nije dobra i da ć se morati mijenjai za pola godine.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija, između ostalog se zapitala kako će građani plaćati legalizaciju, hoće li bii rokova…

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da se priča o odluci  o kojoj, da je sreće, ne bi trebalo nikad biti rasprave.

“Ispravljamo nekakvu anomaliju koja se dogodila u ovoj državi. Sve lokalne zajednice oko nas su već taj postupak u dobra doba priveli kraju, ajde da i mi”, kazao je Kordić ističući kako se prilikom donošenja ove odluke konzulovano na desetine osoba koje su stručne.

”Mislim da se nigdje nije gradilo ilegalno kao što se gradilo ovdje. Vrlo vjerojatno i zbog nepostojanja Gradskog vijeća, nemanja mehanizama za zastaviti sve to skupa, rada inspekcije tako kako je radila. Vrlo važno mi je bilo da se donese dobra odluka koja sve definiše. Međutim, kad smo krenuli u primjenu te odluke i nije istina da nisu pokrenuti izvjesni procesi. U onom trenutku kad smo krenuli u realizaciju odluke vidjelo se u praksi da smo ”iskomplikovali stvar”, jako puno nekakvih predradnji je trebalo napraviti. Odluka je bila teška, teško provediva, masu posla smo natovarili sebi koji možda nije bilo potreban. I u tom trenutku smo sjeli i razgovarali da ćemo odluku pokušati pojednostaviti, ići više u smjeru ovih drugih sredina. Da to bude jednostavna provodila odluka ali da ne upadnemo u zamku da legalizujemo gluposti . Jer u jednom trenutku kad se to dogodi neće se dati popraviti”, kazao je Kordić.

Kazao je kako je zahtjevno u Mostaru ispraviti sve ono što se događalo zadnjih godina te da je ova odluka važna. ‘

Kordić je još jednom podvukao crtu te rekao kako se u Gradu neće legalizovati ništa što se legalizovati ne može.

Prethodni članakMostar oprostio HNK-u 5 miliona maraka duga; Baralija: Mogli smo za taj novac napraviti bazen
Naredni članakŠulić: SIPA u Narodnoj skupštini uzima tehničke izjave