Kordić: Budžet je realan, imamo plan kako rješavati sve zehtjeve

Gradsko vijeće Mostara u srijedu je usvojilo  Budžet Grada Mostara za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 92 miliona maraka.

– Opšti dio Budžeta je 47,5 miliona maraka, a ukupan iznos je 92 miliona, to je ono što možda često zbunjuje naše građane, jer Budžet Grada Mostara sastoji se od više dijelova. To su opšti dio, kapitalni dio i prenesena sredstva iz prošle godine. Opšti dio je zapravo onaj glavni dio jer se u njemu dobrim dijelom nalaze kultura, zdravstvo, školstvo i sve ono što čini svakodnevne probleme građana Mostara, rekao je novinarima nakon usvajanja Budžeta mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Dodao je kako je proračun realno planiran i nije „napumpavan”.

– Nije to baš velik budžet, ali ono što je meni drago je da je realno planiran, nije napumpavan. Kroz sjednicu smo komunicirali amandmane i pozicije i opozicije, ni jedan nismo prihvatili, međutim pokušao sam obrazložiti da su većina tih amandmana fantastične ideje i nešto o čemu mi inače razmišljamo i želimo priuštiti Mostaru, ali bilo bi neodgovorno da u ovom trenutku napumpavamo budžet samo da se nađe, ali mogu s radošću najaviti da imamo ideju, plan i najave kako ćemo do marta dobrim dijelom podići prihode. Amandmanski zahtjevi u finansijskom smislu nisu bili nešto veliki, tako da mislim da ćemo već kod tehničkog rebalansa budžeta dobar dio, a možda i većinu ovih amandmana, implementirati – naveo je Kordić.

Osim Budžeta Grada Mostara za 2022. godinu, Vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo i Odluku o donošenju Programa o obavljanju komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje za razdoblje 1. januara do 31. decembra 2022. godine.

Kordić je dodao da Hercegovačko-neretvanski kanton prema Gradu ima dug koji je star na konto zakupa prostora, ali i da se pronašao model kako riješiti taj spor. Kaže da će u narednim godinama taj novac biti isplaćen Gradu Mostaru, s prioritetom na ulaganje u Aerodrom Mostar.

Rekao je da se, kad je u pitanju razvojni dio budžeta, odnosno infrastruktura, ”mora napraviti najveći iskorak”.

”Sad imamo devet miliona KM ugovorenih infrastrukturnih projekata koji će biti implementirani odmah u januaru, a sve je to na penalu za početi raditi. Imat ćemo što raditi, imat ćemo dodatnih infrastrukturnih radova. Imamo konsenzus u Vijeću, i Mostar treba hrabrije krenuti u kapitalne investicije, da krenemo na tržište i da vidimo koji su to kapitalni projekti bitni za razvoj grada Mostara i da se tako zadužujemo, na osnovu tih projekata”, rekao je.

Istaknuo je i kako je zakonski definisano da je dio sredstava režiran za proglašenje elementarne nepogode, ali i da je već mnogo toga urađeno kada je u pitanju vatrogasna služba.

”Mi nemamo funkcionalan lokalni nivo, mjesne zajednice, ima tu puno posla, ali imamo tu puno prioritetnijih tema, a priča oko civilne zaštite će doći na temu uskoro”, rekao je.

Osvrnuo se i na projekt izgradnje kolektora. Naglašava da je to pitanje završeno .

” Zadnji rukavac kolektora bili su radovi od hotela Mostara do Španskog trga. Imamo mali problem na Rudniku gdje se lokalna zajednica pobunila zbog kopanja u ulici gdje prelazi zadnji preljevni kanal, ali sve u svemu kolektori su završena priča. Slijedi razvijanje sekundarne mreže, odnosno da je svako stanovništvo priključeno na te glavne cijevi kolektore. Ono što možda nije iskomunicirano a dogodilo se, to je famozni prečistač otplatnih voda u južnom dijelu grada, gdje smo imali spor sa firmom koja je izvodila radove. Izašli smo iz arbitraže, završeni su radovi koje su oni trebali završiti, dogovor je postignut, idemo u sljedeću fazu, a to su faza mulja i plina”, rekao je.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić rekao je da je ovo je ”prvi put da se u jednoj godini za sljedeću usvajaju ove dvije odluke, kako bi one bile provodive odmah od samog početka godine”.

Podsjetio je na dešavanja iz godine na isteku rekavši da je Vijeće održalo 16 sjednica i da je to ”impozantan broj održanih sjednica”, s obzirom na to kada su počeli raditi.

” Ponosan sam na današnju sjednicu i vijećnika pozicije i opozicije jer su uzeli profesionalno učešće u raspravi o budžetu, i sve što je izneseno i predloženo u amandmanima, kako od pozicije tako i od opozicije, nije moglo biti zadovoljeno, ali očekujemo rebalans na proljeće, i tada će većina amandmana, koji su jako dobri, tada biti usvojeni”, rekao je Marić.

Rekao je i to da je danas usvojena i izmjena prostornog plana Grada Mostara ”za četiri lokaliteta s ciljem omogućavanja investitorima da ulažu”.

”Prepreka je bio stari prostorni plan. Donijeli smo odluku u nacrtu i nadam se da će za mjesec dana opet biti na Gradskom vijeću da je usvojimo i da investitori mogu ulagati u ova područja”, rekao je Marić.

 

 

Prethodni članakZbog dočeka na otvorenom očekuje se veći broj turista u Mostaru
Naredni članakBUDŽET GRADA MOSTARA TEŽAK 92 MILIONA MARAKA: Kordić obećao da će kroz rebalans riješiti i amandmane