Konstituisan Parlamentarni forum Republike Srbije i Republike Srpske: Cilj saradnja u korist cijelog regiona

BANJALUKA – Parlamentarni forum Republika Srbija – Republika Srpska, koji čine poslanici iz Narodne skupštine Srpske i Narodne skupštine Srbije, konstituisan je danas u Banjaluci.

“Ovo je istorijski momenat”, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je naveo da su dužnost preuzeli predsjedavajući foruma – poslanik Narodne skupštine Srbije Dušan Marić i poslanik parlamenta Srpske Igor Žunić.

“U sastavu su članovi i vlasti i opozicije, i iz Republike Srpske i Srbije. Sa posebnim zadovoljstvom mogu da kažem da u radu Parlamentarnog foruma učestvuju potpredsjednici Narodne skupštine Srpske i iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda”, istakao je Stevandić novinarima u Narodnoj skupštini nakon konstututivne sjednice Foruma.

On je dodao da će Forum raditi bez predsjednika parlamenata Srbije i Srpske jer oni nisu članovi foruma.

Stevandić je naveo da je danas usvojen i Poslovnik o radu Foruma.

“Oni prvo zasjedanje nastavljaju sutra. Donosiće odluke koje će upućivati Narodnoj skupštini Srbije i Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje, obavještavanje i postupanje”, istakao je Stevandić.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog foruma Dušan Marić zahvalio je domaćinima na bratskom dočeku.

“U posljednjih 10 godina, a posebno u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući prije svega ličnoj inicijativi predsjednika /Srbije Aleksandra/ Vučića i predsjednika /Srpske Milorada/ Dodik saradnja Srbije i Srpske je sve bolja. Prije svega, u oblasti ekonomije, koja je i najvažnija, zato što obezbjeđuje bolji život građana, zatim u oblasti kulture i u njegovanju kulture sjećanja”, istakao je Marić.

On je rekao da će formiranje Foruma takođe doprinijeti razvoju još boljih odnosa Republike Srbije i Republike Srpske, a posebno dva parlamenta.

“Formiranje ovog foruma, a i njegov rad će biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom, nije upereno ni protiv BiH niti protiv ijednog naroda u BiH. Naprotiv, postoji prostor i dobra volja i za saradnju sa parlamentom BiH i sa Parlamentom FBiH”, naveo je Marić.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog foruma Igor Žunić rekao je da je konstituisanjem Foruma učinjen istorijski čin, navodeći da je to nastavak i prava realizacija specijalnih paralelnih veza.

“U budućnosti će biti fokus na ekonomska, kulturna, sportska i sva ona pitanja koja vežu ljude iz Republike Srpske i Srbije”, istakao je Žunić.

On je izrazio zadovoljstvo što u radu Foruma učestvuju i predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda.

“Ovaj Forum je tijelo koje će nuditi saradnju, mir, razgovor, sve ono što može da bude dobro za sve ljude koji žive i u BiH i u Republici Srpskoj i Srbiji. Siguran sam da inicijative koje ćemo pokretati neće ići ni protiv jednog naroda niti protiv bilo kojeg čovjeka nego će biti usmjerene samo na opšte dobro”, naglasio je Žunić.

Kako kažu učesnici, zadatak ovog foruma između ostalog će biti upućivanje njegovih akata, zaključaka i prijedloga skupštinama RS-a i Srbije, a komuniciraće i sa međunarodnim organizacijama.

Sve inicijative ovog tijela, prema riječima predsjedavajućih, neće biti usmjerene ni protiv koga, nego će biti od interesa svim građanima.

“Cilj ovoga je smirivanje tenzija i saradnja u korist cijelog regiona”, rekao je Milimir Vujadinović, poslanik u NSRS i član Parlamentarnog foruma.

Parlamentarni forum, saopšteno je iz Narodne skupštine, može da usvaja deklaracije i odluke koje dostavlja Vijeću za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske, narodnim skupštinama i vladama Srpske i Srbije.

Nastavak sjednice Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska biće održan sutra od 9.00 do 11.00 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i tadašnji predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić potpisali su 20. septembra prošle godine Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska.

Prethodni članakKošarac: Insistirao sam da Srpska bude domaćin skupa
Naredni članakĐoković pobijedio Koprivu u prvom kolu Vimbldona