Konstituisan novi saziv Skupštine Srbije (VIDEO)

U Skupštini Srbije danas je potvrđen mandat svih 250 narodnih poslanika, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Poslije potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu.

Tekst zakletve glasi:

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savjesno i vjerno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umijeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!”

Dio poslanika je položio zakletvu u sali Narodne skupštine, dok su poslanici koalicija NADA i “Srbija protiv nasilja” to učinili u holu.

Predsjedavajući najstariji poslanik sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” Stojan Radenović rekao je da se time današnji rad završava, a poslanici će o nastavku sjednice biti obaviješteni.

Radenović je pozvao poslanike i da formiraju poslaničke klubove, a za jedan klub potrebno je pet poslanika.

U nastavku konstitutivne sjednice treba da se izaberu predsjednik Narodne skupštine, potpredsjednici, da se imenuju generalni sekretar, izaberu članovi radnih tijela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Radenović će predsjedavati sjednicom do izbora sljedećeg predsjednika Narodne skupštine, u čemu mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata: Aleksandar Đukić ispred liste “Srbija ne sme da stane”, Anastasija Baković ispred liste “Srbija protiv nasilja”, Marko Milošević ispred liste “Ivica Dačić-premijer Srbije” i Slavica Škrbić iz koalicije NADA.

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem dvije trećine mandata narodnih poslanika pošto je prethodno verifikaciona komisija potvrdila mandate svih 250 poslanika.

Sjednica je počela intoniranjem himne “Bože pravde”, a na ulazu u zgradu parlamenta poslanike je dočekala Garda.

Prethodni članakGinekolog i babica negirali krivicu za pad bebe iz Trebinja
Naredni članakAMIDŽIĆ: ONI ŠTO BI HAPSILI PO SRPSKOJ PRVO DA UHAPSE VANDALE U FBiH