KONFERENCIJA O KRIZI U TURIZMU: Ministar Košarac zatražio pomoć od USAID-a za ublažavanje posljedica pandemije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac organizovao je danas video-konferenciju o ublažavanju negativnih efekata epidemije virusa korona na turizam u BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa su napomenuli da je, prema procjenama Svjetske turističke organizacije, ova privredna grana među četiri najugroženije u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji na globalnom nivou.

Video-konferenciji prisustvovali su ministri nadležni za turizam u Republici Srpskoj Suzana Gašić i Federaciji BiH Edita Đapo, te predstavnici turističkih organizacija Republike Srpske Nada Јovanović, Kantona Sarajevo Azra DŽigal, Hercegovačko-neretvanskog kantona Semir Temim, grada Trebinja Marko Radić.

U video-konreferenciji učestvovali su i direktori Olimpijskog centra “Јahorina” Dejan Ljevnaić i Kantonalnog javnog preduzeća “ZOI 84” Kenan Magoda.

Košarac je informisao sagovornike da je nedavno prisustvovao video-konferenciji Svjetske turističke organizacije, na kojoj je, između ostalog, rečeno da će u ovoj godini na globalnom nivou biti 20 do 40 odsto manje putovanja, te da Evropa u tom kontekstu može biti najviše pogođena svjetskom turističkom krizom.

On je napomenuo da je od USAID-a zatražio konkretnu pomoć u ublažavanju negativnih posljedica epidemije virusa korona na turističke kapacitete u BiH, te da je dobio uvjerenje da će dio turističkog projekta, koji ova misija planira da realizuje od jula, biti usmjeren na saniranje tih negativnih efekata.

S obzirom na činjenicu da je turizam u nadležnosti entiteta i nižih nivoa vlasti, Košarac je rekao da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kroz koordinirajuću ulogu svoje aktivnosti bazirati na osnovu iskazanih potreba nadležnih entitetskih tijela ka međunarodnim institucijama za podršku projektima u oblasti turizma.

U tom kontekstu, razgovarano je o potencijalnim infrastrukturnim projektima, kampanjama za promociju turizma u Republici Srpskoj i FBiH, te mjerama eventualnog subvencionisanja turističkih kapaciteta u BiH.

Košarac je najavio da će nastaviti razgovore – kako sa USAID-om, tako i sa drugim međunarodnim finansijerima poput EBRD-a, s ciljem podrške i pomoći oporavka domaćih turističkih kapaciteta nakon epidemije virusa korona.