Konaković kritikovao Tužilaštvo zbog akcije “Blek taj dva”

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković tvrdi da nema bilo kakve veze sa narko-kartelom i da su ljudi hapšeni u akciji “Blek taj dva” kako bi tužilaštvo od njih “iscijedio” dokaz protiv njega.

Na konferenciji za novinare, povodom međunarodne policijske akcije “Blek taj dva” usmjerene protiv najbližih saradnika šefa narko-kartela Edina Gačanina Tita, Konaković je rekao da je prije nekoliko sedmica upozoren da će morati da objasniti veze sa narko-kartelom.

– Dokazaću nepostajanje bilo kakve veze sa narko-kartelom. To su laži i izmišljotine. Dugo već o tome ne govorim – rekao je Konaković i dodao da iza ovih priča stoji propagandna mašinerija.

Konaković, koji je i predsjednik političke stranke Narod i pravda, rekao je da ne želi da se miješa u rad pravosuđa, ali je najavio krivične prijave za “zloupotrebu položaja protiv tužioca i drugih lica uključenih u ovaj slučaj”.

– Tužilac je čitao tekstove sa portala umjesto da je imao dokaze. Osmišljen je plan jer kroz sve procese nisu uspjeli naći dokaz u svim predmeta koji su govorili da imaju o meni. Sada su došli do ideje da skupe ljude i pohapse i iscjede neki dokaz, kako bih ja bio osoba koja komanduje procesima koji se dešavaju u BiH. Nema sumnje da su htjeli reći da sam ja “crna kravata”, ali ne možete od zlatne kravate napraviti crnu tako što vam tamo neko napiše u nekoliko tekstova – dodao je Konaković.

U akciji “Blek taj dva” 22. aprila uhapšena su 23 lica osumnjičena za organizovani kriminal, trgovinu drogom, pranje novca i druga krivična djela, među kojima su i šef specijalne policije Federalne uprave policije /FUP/ Mustafa Selmanović, vršilac dužnosti direktora FUP-a Vahidin Munjić, nekoliko specijalaca ili bivših pripadnika FUP-a i sarajevski biznismen Gordan Memija.

U okviru ovog predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u ovim aktivnostima međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Evropol.

Akciju su izveli pripadnici Sipe u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom i policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva BiH i po nalogu Suda BiH.

Iz Evropola je saopšteno da ova akcija služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog “super kartela”, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom.

Prethodni članakOdgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici
Naredni članakAmidžić: Konaković da se bavi tim što ga dovode u vezu s narko kartelom, a ne Dodikom