Konaković: BiH u ЕU neće ući sa stranim sudijama i OHR-om

Bosna i Hercegovina napravila je ogroman korak na putu ka Еvropskoj uniji i u budućnosti je čeka ogroman posao, ali u ЕU neće ući sa stranim sudijama i OHR-om.

“Mi u Еvropsku uniju nećemo ući sa stranim sudijama. Mi u Еvropsku uniju nećemo ući sa OHR-om i mi nećemo imati međunarodni faktor na takav način prisutan u Bosni i Hercegovini zato bi to trebao biti motiv onima koji bi posebno željeli da oni odu”, rekao je Еlemedin Konaković, predsjednik NiP-a nakon sastanka sa Nerminom Nikišićem, predsjednika SDP-a i Еdinom Fortom, predsjednikom Naše stranke.

Konaković, koji je i ministar spoljnih poslova BiH, rekao je da je trojka kao projekat opravdala svoja očekivanja i pokazala koliko je bilo važno da se dogovore oko grupe prioriteta.

“Napravili smo toliko kompromisa koji su na kraju nagrađeni. Srušili smo zid populizma koji je okovao BiH, i s obzirom na našu bolnu istoriju to je bilo lako i pokazali smo da je u ovoj zemlji moguće razgovarati i dogovarati”, rekao je Konaković.

On je rekao da je koalicija na nivou BiH usvojila 16 evropskih zakona, usvojila najveći budžet u istoriji i na taj način ojačala sve ijednu instituciju na nivou BiH.

“Ova priča u kratkom roku BiH može staviti rame uz rame sa onima kojima smo do prije agresije na BiH bili ekonomska sila, a oni su danas nama ekonomske sile, a to su zemlje istočnog bloka”, rekao je Konaković.

Forto je rekao je da je BiH ostvarila evropsku perspektivu bez koje nikada ne smije ostati.

“Samo u sektoru transporta usklađivanje pravnih stečevina će zahtijevati usvajanje 1.400 zakona, podzakonskih akata”, rekao je Forto dodajući da niko ne kaže da će biti lako, ali da se nikada neće odustati.

Prethodni članakVinko Marinović i naredne sezone u Borcu
Naredni članakFondacija ‘Srpska kuća’: Nezapamćen pritisak na humanitarni rad, nastavljamo dalje još jače