Komšić na HRT-u: Je l’ vama ovdje u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše poslove?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom gostovanja na HRT emisji Nedeljom u 2 kazao je da je premijer Hrvatske Andrej Plenković puno uspješniji u pravljenju štete interesima Bosne i Hercegovine nego predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Govoreći o Milanoviću ponovio je da ga relativno dugo poznaje ali da “nikad nisu bili jarani”.

– Nismo bili jarani, kada bi nekog nazvali jaranom morali bi proći svašta i dobro i loše. Ne znam da sam mu išta iz novčanika uzeo. Ja ću se zaustaviti ovdje i bilo bi jako nepristojno da ja počnem uzvraćati istim mjerom. Bio je bar na drugim političkim postavkama prije. Iz ljevice otići u ekstremnu desnicu to je ozbiljan salto – kazao je Komšić.

Kazao je da on koristi BiH u sukobu sa Plenkovićem i HDZ.

– Na način da Plenkovića pokaže nesposobnim oko položaja Hrvata u BiH i da zapravo on, koji nema nikakvih konkretnih ovlasti, da Plenkovića pokaže nesposobnim. Neću da budem u toj vašoj unutrašnjoj igri. Plenković jako dobro stoji u Briselu, on može pokrenuti Brisel, a za nas u BiH više štete ima ono što radi Plenković i HDZ nego što izjavljuje Milanović – kazao je Komšić.

Na pitanje da li je ludnost insistirati na jednoj te istoj politici kada se vidi da ne daje rezultate, Komšić je uzvratio pitanjem.

– Je li mudro insistirati na politici koja stalno izaziva konflikte? O tome ja govorim. Mislim da je potrebno izaći iz koncepta po kojem mi u BiH živimo. Možete ga zvati etnički ili koncept konstitutivnih naroda, koji je po meni duboko konfliktan koncept. On stalno ljude gura jedne na druge, izvor je trajnog konflikta, zavisno o situaciji. Sada je politički, a možda nekad preraste u mnogo ružnije konflikte – rekao je Komšić.

Voditelj je tražio od Komšića da objasni svoju izjavu da se Zagreb nikad neće pitati ni o jednom pitanju u BiH, pa ni o izbornom zakonu.

– Je l’ vama ovdje u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše poslove? Smatrate li da je to možda loše, nepristojno, nediplomatski? Stalno preko naše ograde, naše tarabe, našeg plota virite i govorite šta će biti. To nije u redu – dodao je.

Komentarisao je i odnose sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom. Kazao je da s Dodikom više ne ide na kafu.

– Ne moramo se mi cijeniti ni voljeti, ja s Dodikom radim, i nemam problem da radim s Čovićem. Imaju tamo zabranu njegovi ljudi kontakata sa mnom – dodao je, prenosi Kliks

Prethodni članakĐoković započeo 370. sedmicu kao prvi, apsolutni rekord sve bliže
Naredni članakPOZOVIMO 1414 Mali Vukan na korak do početka liječenja, nedostaje još 360.000 evra