Kome će pripasti Fabrika duhana Mostar: Biznismen iz Dubaija nije uplatio šest miliona KM

Trakavici u vezi s prodajom Fabrike duhana Mostar (FDM), jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH i u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, nema kraja.

Nema kraja ni agoniji 130 radnika koji više od deceniju čekaju na rješenje svog statusa.

Javna licitacija

Oni su sve nade polagali upravo u prodaju kompleksa preduzeća, nekretnina koje se prostiru na površini od 19.903 kvadratna metra, a koja je prije više od mjesec održana putem javne licitacije u Opštinskom sudu Mostar.

No, zapravo svjedoče istom scenariju kao i 2019. godine, kada je, nakon tadašnje licitacije i odustajanja prvorangiranog i drugorangiranog ponuđača, plasirana priča da će nekretnine FDM-a, procijenjene na 21 milion KM, kupiti Mirsad Rahimić, mostarski preduzetnik s adresom u Švicarskoj, za 3,5 miliona KM.

Šta je bio tada razlog odustajanja Rahimića, javnosti i radnicima nikada nije razjašnjeno, kao što ni sada nema informacija o tome zbog čega Ibrahim Jasim Abdulah Ibrahim Alhuvai iz Dubaija nije u datom roku uplatio šest miliona maraka, koliko je ponudio 22. marta.

Iako je Opštinskom sudu dostavio izvod iz registra u zadanom roku od tri dana, novac nije uplatio. U međuvremenu je, potvrđeno nam je iz advokatske kancelarije koja zastupa radnike, odustao drugorangirani ponuđač „Komochem“ d.o.o. iz Visokog, koji je ponudio 5,5 miliona maraka.

– Sud je 27. aprila oglasio zaključak o prodaji nepokretnosti nekretnina FDM-a trećem ponuđaču „Mikra-Matić“ iz Širokog Brijega, koji je ponudio iznos od pet miliona i 10.000 KM, a koje treba uplatiti u roku od 30 dana – rečeno nam je iz Suda.

Šta će radnici

Zanimljivo je da je Rahimić i ovaj put učestvovao u licitaciji, ali, kako nam je potvrđeno, i on je odustao, i to kao peti na rang-listi, s ponudom od 4,8 miliona KM.

Radnici ovog davno propalog preduzeća su u procesu naplate zastupljeni sa 40 posto, a ostatak se najvećim dijelom odnosi na Poresku upravu FBiH.

Od stečaja ni traga

Podsjetimo, radnici su koncem oktobra 2013. godine, nakon sedam propalih poziva o prodaji 67 posto državnog kapitala, pokrenuli postupak prodaje pokretne i nepokretne imovine, kada su za mizernih 1,1 milion u ruke J.T.N. „Tabacco“ otišle sve mašine korištene u procesu proizvodnje!

Prije tačno godinu Vlada FBiH je donijela odluku o pokretanju stečaja FDM-a, ali od tog postupka nema traga.

avaz

Prethodni članakTamna strana onlajn kupovine: Naručila haljinu za 300 dolara, a evo šta je dobila (FOTO)
Naredni članakEKSKURUZIJA NA JAHORINI PRETVRILA SE U NOĆNU MORU: 16 učenika završilo na infuziji