“Kolonijalna uprava uništava BiH” Milanović o podizanju optužnice protiv predsjednika Srpske

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da je Kristijan Šmit, da bi zaštitio svoju reputaciju, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojima je ono što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uradio krivično djelo, te istakao da se to zove kolonijalna uprava i da to uništava BiH.

Milanović je rekao novinarima da ga je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče pozvao da ga obavijesti o optužnici koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog neizvršavanja odluka Šmita.

– Da li je to način smirivanja situacije u BiH, deeskalacije? – upitao je Milanović.

Milanović je rekao da je Šmita neko instalirao za kolonijalnog upravnika u BiH, da on nema mandat Savjeta bezbjednosti UN i da iza njegovih poteza stoje neke ambasade u BiH, apostrofirajući američku.

On je istakao da je Šmit penzionisani njemački političar koji je iza sebe ostavio nebitan trag i da koristi ovlaštenja visokog predstavnika kako bi zaštitio sebe, a kada tim istim ovlaštenjima treba da zaštiti prava jednog naroda u BiH onda – baš nema vremena.

Milanović je ukazao na to da Šmit mijenja zakone kako hoće i upitao gdje je bio prije godinu dana kada je “mogao da promijeni Izborni zakon BiH bez kršenja dejtonskog Ustava i spreči da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

On je rekao da će nastaviti da poziva sve faktore ovog prostora Hrvate, Srbe, Bošnjake da razgovaraju bez kolonijalnih upravitelja, prenosi RTRS.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Prethodni članakMasovno ubistvo u Gradačcu: Savjet ministara o proglašenju Dana žalosti u BiH
Naredni članakPoznato stanje žene ranjene u krvavom piru u Gradačcu