KOJIĆ: SABORNA CRKVA I SRBI U MOSTARU NE ZASLUŽUJU OVAKAV TRETMAN – Godinu dana nije otkriveno ko je devastirao Sabornu crkvu

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru 6. decembra prošle godine brutalno je devastirana na način da su pokidani svi kablovi da crkva ostane u mraku, da se ne čuju zvona i ne rade satovi, a počinioci još uvijek nisu pronađeni.

Saborna crkva u Mostaru još uvijek nije ni obnovljena nakon potpunog rušenja u junu 1992. godine, a Srpska pravoslavna crkva i Srbi u Mostaru tada su naveli da su ovaj napad doživjeli kao lošu poruku i prijetnju, jer je napad urađen isplanirano i ciljano, a neko rizikovao život da isiječe kablove koji osvjetljavaju crkvu.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić izjavio je za Top Portal da istragu u ovom predmetu vodi Odjel kriminalističke policije Policijske uprave Mostar, te da je uključeno i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

”Imamo neke pokazatelje. Radi se o osjetljivom slučaju, tako da se istraga ozbiljno radi, ali u ovom trenutku ne mogu iznijeti više informacija”, kazao je Marić.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić kaže da Crkva nemam nikakve informacije o istrazi ni pronalasku počinilaca, ni iz Policije HNK, ni Tužilaštva HNK.

”Poslije nemilog događaja i uviđaja, niko nam se više nije javio. Razočaran sam zbog te činjenice. Saborna crkva je i nacionalni spomenik i simbol grada Mostara i nešto što je najvažnije za Srbe Mostara i ne zaslužuje takav tretman. Srbi zaslužuju bolji tretman u ovom gradu”, kaže Kojić.

On napominje da pored toga što godinu dana od napada na Sabornu crkvu slučaj nije riješen, postoji još mnogo primjera lošeg odnosa i atmosfere koju možda najbolje oslikava i to da ni petnaest ulica u Mostaru nije moglo dobiti ćirilične natpise.

”Ide Božić, pripremamo se za praznike i nadamo da ćemo bolji ući u novu godinu, i mi i ovaj grad”, naglašava Kojić.

Što se tiče štete koja je pričinjena devastacijom u decembru prošle godine, Kojić navodi da su popravljeni satovi i rasvjeta, dok zvona, nažalost, još uvijek ne rade. Ipak, očekuje da će tokom iduće godine i ona ponovo biti stavljena u funkciju.

U septembru je u Mostaru obilježeno i 150 godina od osveštanja Saborne crkve u Mostaru, a događaju je prisustvovao i njegova svetost patrijarh Porfirije i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Tom prilikom održana je i donatorski ručak za završetak radova na Sabornoj crkvi.

”Prikupljena su značajna sredstva.  Zahvaljujemo se svim donatorima, brojnim opštinama iz Republike Srpske i Federacije BiH, posebno opštinama iz istočne Hercegovine i Gradu Mostaru koji je dao podršku i u organizaciji događaja. Od Grada Mostara smo u ovoj godini dobili 500. 000  maraka i prema obećanju gradonačelnika očekujemo da će Saborna crkva i u idućoj godini dobiti značajnija sredstva kako bi se cijeli projekat završio. Zahvalnosti i premijeru Federacije Nerminu Nikišiću koji je obećao da će i FBiH učestvovati sa značajnijim sredstvima, kao i firmama i privatni licima koji su pomogli i podržali završetak obnove Saborne crkve”, kazao je Kojić.

On naglašava da postoje obećanja Republike Srpske i Republike Srbije, koji su najveći donatori,  da će nastaviti podršku projektu i da će Saborna crkva biti završena u skorijoj budućnosti. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na donatorskom ručku je kazao da će institucije u Republici Srpskoj koncentrisati šest miliona maraka za završetak Saborne crkve.

Saborna crkva svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

Saborna crkva svete Trojice je zapaljena 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava. Do sada su urađeni građevinski radovi, a ostalo je da se završi enterijer i parter.

Najviše za obnovu Hrama izdvojile su Republike Srpska i Republika Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

Prethodni članakKnežević: Morao sam da odem iz Ustavnog suda BiH, Dodik me nije pritiskao
Naredni članakTrebinje: Uhapšeno lice zbog provale u četiri crkve u Hercegovini (FOTO)