Kojić: Hiljade srpskih žrtava nisu pale da bi Helez odlučivao o sudbini Srba

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da hiljade srpskih žrtava nisu pale da bi Zukan Helez odlučivao o sudbini Srba i da hitno treba pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu sa mjesta ministra odbrane u Savjetu ministara.

Kojić je istakao da potomci srpskih žrtava i njihovi saborci, odnosno jedinstven srpski narod nikada neće prihvatiti i dozvoliti ono što Helez govori.

-Nakon rezolucije o Srebrenici, očekuju se razne bošnjačke inicijative i pokušaji da se obezvlasti i ukine Republika Srpska, a Helez je požurio da prvi prokukuriče i očara sunarodnike svojom politikom – rekao je Srni Kojić.

Kojić je pozvao rukovodstvo Republike Srpske i srpske predstavnike u zajedničkim organima BiH, odnosno Tužilaštvu BiH da podnesu krivične prijave protiv Heleza zbog ratnohuškačkog djelovanja od dolaska na mjesto ministra i zbog podrivanja Ustava BiH, odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma u kome je jasno upisano ime Republike Srpske uz garanciju velikih sila i susjednih Srbije i Hrvatske za njegovo poštovanje.

Prema njegovim riječima, Helez mora hitno biti smijenjen jer ugrožava mir i unosi netrpeljivost i mržnju.

On je istakao da je Republika Srpska ustavna kategorija i da to Helezu i ostalima mora da bude jasno.

-Mi želimo mir, razvoj i život svih građana u slobodi, a Helez i slični treba da odgovaraju za ugrožavanje ustavnog poretka BiH – istakao je Kojić.

Helez je nedavno najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

On je zaprijetio i da će Srbi “izvući deblji kraj” ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji “Oluja”.

Helez je rekao da bi za Srbe bila “prednost” ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.

Prethodni članakKavazović: Čuvati dostojanstvo i svetost Bajrama
Naredni članakBileća: Druženje bivših pitomaca ЈNA