Ko je Marko Kovačević – Srbin na čelu Nikšića?

Poslije pobjede koalicije “Za budućnost Nikšića”, novi gradonačelnik će vjerovatno biti lider ove liste Marko Kovačević.

Kovačević je u nedavnom intervjuu koji je dao Đorđiju Andriću sebe predstavio kao “sina svoga oca i oca svoga sina. Obični čovjek iz Nikšića koji samo želi sve najbolje za svoju porodicu i za svoje ljude”.

Marko Kovačević, rođen u Nikšiću 9. maja 1988. godine, srpski je političar iz Crne Gore, sadašnji poslanik u Skupštini Crne Gore od 23. septembra 2020. godine i portparol Nove srpske demokratije (NSD).

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Za vrijeme protesta u Crnoj Gori 2019—2020. uhapšen je nakon što je držao srpsku trobojsku na stepeništu Saborne crkve u Nikšiću.

Kovačević je dobio 22. mjesto na izbornoj listi koalicije Za budućnost Crne Gore za parlamentarne izbore 2020. i izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore.

Po potvrđivanju poslaničkog mandata, Kovačević je izabran za predsjednika Zakonodavnog odbora, člana Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i člana Odbora za antikorupciju.

Izabran je za nosioca liste koalicije Za budućnost Nikšića (DF-SNP) na lokalnim izborima 2021. godine u Nikšiću kao kandidat koalicije za gradonačelnika.

Podršku su mu javno izrazili predsjednik SRS prof. dr Vojislav Šešelj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, Srpska lista na čelu sa potpredsjednikom Vlade Kosova i ministrom lokalne samouprave Goranom Rakićem i poslanikom Skupštine Republike Kosovo Igorom Simićem, načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković, zamjenik predjednika Gradskog vijeća Mostara dr Velibor Milivojević,  prof. dr Bogoljub Šijaković i pjesnik Blagoje Baković, dok se u njegovu kampanju uključio predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević.

“Prošlost pripada njima (DPS-u), a budućnost nama”, obećao je Kovačević.

(B92)