KO ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA MOSTARA?

Prva sjednica Gradskog vijeća Mostara trebala bi se održati najkasnije do petka, 5. februara nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila službene rezultate izbora u ovom gradu te su oni objavljeni u Službenim novinama 22. januara.

Po Statutu Grada Mostara prvu sjednicu Gradskog vijeća saziva najstariji vijećnik, a to je ovoga puta Tomislav Primorac, koji je izabran s liste HDZ-a BiH.

Na prvoj sjednici novoizabrani vijećnici će prihvatiti certifikate, te položiti zakletvu.

Prema statutu, na prvoj sjednici Gradskog vijeća bira se predsjednikai  dva zamjenika predsjednika iz reda gradskih vijećnika.

Predsjedavajući prve sjednice Gradskog vijeća će zatražiti prijedloge za poziciju predsjednika i zamjenika predsjednika. Svaki vijećnik ili klub ima pravo predlagati kandidate za mjesta predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća. Svaki klub konstitutivnog naroda nominuje većinom glasova, među predloženim kandidatima iz reda svojih članova, jednog kandidata za izbor na mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika.

Glasanje o nominovanim kandidatima će se vršiti za svakog kandidata pojedinačno javnim glasanjem. Svaki gradski vijećnik može glasati samo za jednog kandidata.

Kandidat koji dobije najveći broj glasova je izabran. U slučaju da dva kandidata dobiju isti broj glasova, mlađi od ta dva će biti izabran za predsjednika. Dva preostala kandidata će biti zamjenici predsjednika.

Predsjednik ne može biti iz reda istog konstitutivnog naroda kao i gradonačelnik Grada. Ukoliko se to dogodi, predsjednik će dati ostavku na tu poziciju i izbor novog predsjednika će se održati u skladu sa ovim članom. Predsjednik i zamjenici predsjednika mogu biti opozvani dvotrećinskom većinom glasova izabranih gradskih vijećnika. U tom slučaju, izbor novog predsjednika ili zamjenika predsjednika će se održati na isti način.

Još je potpuno neizvijesno ko bi mogao biti novi predsjednik Gradskog vijeća, a ko zamjenici, jer je neizvjesno ko će biti gradonačelnik Mostara,

Prema utvrđenim rezultatima najviše vijećnika u Gradskom vijeću Mostara će imati Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), ukupno 13, dok će Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) imati 11 vijećnika, BH. bloku pripada šest, Hrvatskoj republikanskoj stranci tri, a Prvoj mostarskoj partiji i listi „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ po jedan mandat.

Novi vijećnici Gradskog vijeća Mostara su: iz HDZ BiH – Mario Kordić, Goran Bošnjak, Radmila Komadina, Miroslav Grubišić, Miljana Kovačević, Damir Šunjić, Tomislav Primorac, Ivan Zelenika, Marko Novak, Stanko Ćosić, Antonio Zelenika, Snježana Brkić, Kažimir Milićević; iz Koalicije za Mostar – Zlatko Guzin, Nataša Jekić, Salem Marić, Anel Kljako, Adil Šuta, Haris Nazdraić, Adem Macić, Mirza Drežnjak, Ibro Husnić, Jasmin Pandur, Alis Čolaković; iz BH Bloka – Arman Zalihić, Adela Gosto, Lamija Vinković-Duranović, Irma Baralija, Sanel Žuljević, Boška Ćavar; iz HRS-a – Slaven Bevanda, Vesna Šunjić, Slaven Raguž; iz srpske liste ‘Ostajte ovdje’ – Velibor Milivojević i iz Prve mostarske partije (PMP) – Nazif Derviškadić.

Kako se bira novi gradonačelnik Mostara?

Na prvoj sjednici bira se i gradonačelnik Mostara, no s obzirom na dosadašnja iskustva, ta sjednica može se čekati duže od godinu dana ako se uzme u obzir da je Ljubo Bešlić 2009. godine izabran za gradonačelnika tek 420 dana nakon izbora i čak 17 pokušaja glasanja u Gradskom vijeću Mostara.

Zvaničnih pregovora o formiranju vlasti u Mostaru još nije bilo, a kandidati za gradonačelnika su Mario Kordić,  nosilac liste HDZ-a BiH koji je osvojio najviše glasova u Mostaru 13.774, te nosilac liste Koalicije za Mostar Zlatko Guzin koji je osvojio 13.061 glas. Kandidata za gradonačelnika najavio je i BH blok a hoće li to biti Irma Baralija ili Arman Zalihić još nije odlučeno.

Sve su prilike da bi i sada izbor novog mostarskog gradonačelnika mogao potrajati.

Što se tiče predsjednika Gradskog vijeća najozbiljne ime u političkim kalkulacijama je aktuelni predsjednik mostarske SDA Salem Marić, naravno ukoliko gradonačelnik bude Mario Kordić.

S obzirom na odnos snaga i činjenicu da niko nema dovoljan broj ruku za izbor ni na jednu funkciju formiranje vlasi sigurno neće biti lako ni brzo.