Književnik Đorđo Sladoje dobitnik Kočićeve nagrade “Njegova poezija ravna se s pjesništvom Alekse Šantića i Desanke Maksimović”

Jednoglasnom odlukom žirija književnik Đorđo Sladoje dobitnik je Kočićeve nagrade za 2023. godinu.

Riječ je o jednom od najistaknutijih savremenih srpskih liričara i prema riječima žirija, između Petra Kočića i Đorđa Sladoja postoje brojene stvaralačke podudarnosti, prije svega po njihovom služenju srpskom jeziku i pripadništvu reprezentativnom toku srpske književne tradicije.

– Đorđo Sladoje, jednako koliko i njegov znameniti prethodnik, književnost ne doživljava kao samosvrhovitu, apartnu činjenicu, već kao suštinsku posvećenost svojoj kulturi i srpskom narodu, progovarajući u svojim knjigama o njegovim veličanstvenim uzletima, ali i tragičnim udesima i ožiljcima savremenog doba – navedeno je u obrazloženju odluke žirija.

Inače, Sladoje je autor zamašnog i zapaženog opusa od šesnaest zasebnih zbirki (pojedinih i u više izdanja), te devet knjiga izabranih pjesama (od kojih jedna i na ruskom jeziku, u izboru Andreja Bazilevskog, Moskva 2007).

– Taj i takav opus predstavlja autora kao trenutno najznačajnijeg predstavnika stražilovske lirske niti, poetu tananog i svestranog osjećanja tradicije i prepoznatljive duševnosti. Na planu opšte slike savremene srpske poezije, Sladoje je istovremeno pjesnik najkompleksnijeg ali i najneposrednijeg lirskog izraza pravoslavne duhovnosti – navedeno je u obrazloženju odluke žirija Kočićeve nagrade.

Kako su naveli, intenzitetom osjećanja samilosti i sapatnje njegova poezija ravna se s pjesništvom Alekse Šantića i Desanke Maksimović, svjedočeći i za naše vrijeme moć pjesme da izrazi i pobudi najtananiju emociju.

Književnik Đorđo Sladoje rođen je 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu. Osim romana u stihovima Modre žilice i knjige priča Doživljaji lirskog torbara, Sladoje je autor brojnih knjiga pjesama poput: Dnevnik nesanice, Veliki post,Svakodnevni utornik, Trepetnik, Plač Svetog Save, Petozarni mučenici, Daleko je Hilandar, Ogledalce srpsko , Mala vaskrsenja, Manastirski baštovan, Zlatne olupine, Silazak u samoću, Pevač u magli, Zanatski dom i Dimni znaci.

Pjesme su mu prevođene na više stranih jezika i zastupljene u mnogim antologijama srpskog pjesništva. U Moskvi mu je, 2007. godine, objavljena knjiga izabranih pjesama na ruskom i srpskom jeziku – Privikavanje na budućnost – koju je priredio Andrej Bazilevski.

Dobitnik je brojnih nagrada poput izuzetne Vukove nagrade, ali i Njegoševe, Zmajeve, Dučićeve, Disove i Šantićeve nagrade, nagrade Žička hrisovulja i mnogih drugih.

Prema utvrđenom programu 58. Kočićevog zbora, dodjela „Kočićeve nagrade“ predviđena je na svečanoj akademiji 25. avgusta u Banskom dvoru.

Prethodni članakPodsjetnik za sve koji još nisu zamijenili SIM karticu!
Naredni članakStefan Milenković i Nele Karajlić nastupaju za slavu Grada Trebinja