Književnik Đorđe Matić dobitnik nagrade “Momo Kapor”

Dobitnik ovogodišnje nagrade “Momo Kapor” za književnost je Đorđe Matić za roman “Niotkuda s ljubavlju”, a odluku o tome jednoglasno je donio eminentni žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsjednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

Žiri je u uži izbor uvrstio četiri izvanredna romana, tako da je bilo težko doneti odluku.

Žiri primjećuje da prosječan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim djelima, ali konstatuje da su zapravo i Kapor i Matić prije svega duboko odani svojoj kulturi.

Ta kultura se u najvećoj mjeri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki dio života proveo u egzilu, Kapor je bio svjetski putnik.

Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom “provincijalci”, ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog.

Nagrada “Momo Kapor” će Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedjeljak, 8. aprila, sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada.

Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice i novčanog iznosa koji dodeljuje Erste Banka, višegodišnji pokrovitelj književne i likovne nagrade “Momo Kapor”, osvjedočeni prijatelj kulture, umjetnosti i savremenog kulturnog stvaralaštva na našim prostorima.

Pružajući podršku kvalitetnim kulturnim i umetničkim sadržajima, Erste Banka istovremeno podržava očuvanje naše tradicije i kulturnog nasleđa i njegovih umetničkih vrednosti, kako bi stvorila jaku osnovu za kreiranje otvorene i dinamične kulturne stvarnosti i jedinstvenog kulturnog identiteta naše zemlje.

Đorđe Matić, pesnik, esejista i romanopisac je sedmi nosilac izuzetne nagrade za književnost “Momo Kapor”.

Nakon studija italijanske i engleske književnosti na univerzitetu u Amsterdamu pisao je za mnogobrojne medije s područja bivše Јugoslavije, a tokom posljednjih 10 godina je objavio osam knjiga.

Izuzetno su zapažene njegove knjige poezije i eseji, od kojih je nekoliko posvećeno popularnoj muzici sa ovih prostora, ali i srpskoj kulturi.

Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije i koautor trojezičnog muzičkog priručnika za world music scenu.

Priredio je nekoliko knjiga publicistike, kao i nekoliko knjiga iz oblasti istorijskih nauka. Osim na srpskom i hrvatskom, pisao je i na holandskom i francuskom jeziku.

Stalni je saradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio Televizije Srbije.

Član je Hrvatskog društva književnika i SKD Prosvjeta.

Rođen je i odrastao u Zagrebu, a trenutno sa porodicom živi u Poreču.

Prethodni članakSTIGLI REZULTATI VJEŠTAČENJA: Otkriveno šta je majka Danke Ilić pretraživala na telefonu
Naredni članakBogdanović: Očekujem spektakl protiv SAD u Parizu