“Knjiga žalbi” u petak u Muzeju Žitomislić

Fondacija Muzej Žitomislić i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH iz Sarajeva u  petak 24. septembra organizuju pažnje vrijednu izložbu „Knjiga žalbi“ autorice Tamare Sarajlić-Slavnić.

Izložba će biti otvorena u Muzeju Žitomislić koji se nalazi u sklopu Manastira Žitomislić u 18 časova i 30 minuta.

Iz Muzeja Žitomislić naglašavaju da je izložba rezultat istraživačkog rada više kustosice Sarajlić-Slavnić, a sadržaj izložbe je vrlo aktuelan u pandemijsko vrijeme kada radnici u kulturi najčešće izgovoraju rečenicu ”nikad nam nije bilo gore”:

Izložba dokumentuje egzistencijalne izazove sa kojima se kulturne institucije i pojedinci suočavali tokom 20. vijeka u bivšoj Jugoslaviji.

Na izložbi će govoriti paroh trebinjski Dražen Tupanjanin, a izložbu će otvoriti autirca Tamara Sarajlić- Slavinić.
Sarajlić-Slavinić je svojevremeno rekla da je izložba aktuelna u svakom vremenu jer stanje u kulturi umjesto da se popravlja dodatno se pogoršava.
-Ova izložba je dokaz da je u kulturi bilo gore i da uvijek može gore. Na osnovu nje možemo zaključiti da je odnos društva prema kulturi i decenijama ranije bio na granici nezainteresovanosti. Na ideju da napravimo izložbu došli smo tokom istraživanja za neke druge muzejske projekte kada smo prebirući po zbirkama shvatili da u gotovo svakoj ima neki “kukajući” dokument ili eksponat. Odlučili smo da ih povežemo i spojimo u smislenu cjelinu, rekla je Sarajlić-Slavnić.
Izložba se sastoji od tri dijela. U prvom su predstavljeni novinski članci koji govore o situaciji u bosanskohercegovačkoj kulturi kroz istoriju, prije svega u Narodnom pozorištu u Sarajevu od njegovog osnivanja do danas. Drugi dio izložbe predstavlja prepiska iz zbirki pojedinih pisaca u kojoj se oni žale na nedobijanje honorara za svoj rad, pišu žalbe komisijama i traže da im se dodijele stanovi…Treći segment izložbe su ugovori, molbe i žalbe.
Prethodni članakMladić silovao dječaka u Podgorici
Naredni članakKORONA UZIMA ŽIVOTE: U Nevesinju preminuo 55-godišnji muškarac