Klub Bošnjaka povukao veto na Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Vijeće naroda nije danas razmatralo Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Šef Kluba Bošnjaka Alija Tabaković rekao je da je ovaj klub donio odluku o povlačenju veta na Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

– Prije početka sjednice Vijeća naroda, Klub Bošnjaka donio je odluku da odbaci razmatranje materijala na odluku Narodne skupštine koja se tiče neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj – rekao je Tabaković.

Tabaković je naveo da Vijeće naroda nije razmatralo pomenuta dva zakona jer su, kako kaže, oni poništeni odlukom Kristijana Šmita.

– Sve aktivnosti u Klubu Bošnjaka vezano za te zakone su obustavljeni. Mi smo današnjom sjednicom stavili tačku na navedene zakone. Šta će dalje raditi služba Vijeća naroda, Službeni glasnik i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i da li će potpisati ukaz, to nije naš problem – rekao je Tabaković.

On je naveo da odluka Kluba Bošnjaka nije bila jednoglasna, jer za nju nisu glasala dva delegata iz SNSD-a, a treći SNSD-ov delegat nije bio na sjednici.

Delegat Kluba srpskog naroda Vojislav Gligić rekao je da se, prema proceduri, nakon povlačenja veta Bošnjaka, Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH upućuje iz Kabineta predsjednika NSRS u Kabinet predsjednika Republike Srpske koji, po Ustavu, potpisuje akt koji se potom objavljuje u Službenom glasniku.

Prethodni članakBrat Nikole Koje stradao na hipodromu od udarca konja
Naredni članakSobarica prijavila Banjalučanina za silovanje u hotelu u Makarskoj