Klokić: Unapređenje sfere digitalizacije korisno za građane i privredu

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će resorno ministarstvo aktivno raditi na unapređenju sfere digitalizacije u Srpskoj da bi građanima i privrednicima bilo olakašano dobijanje ličnih i drugih dokumenata potrebnih u životu i poslovanju.

Klokić je rekao novinarima u Banjaluci da ministarstvo koje vodi ima koordinacionu ulogu u programu “Digitalna Evropa”, kojem je BiH ranije pristupila i u skladu sa kojim treba da budu ispoštovani stavovi Srpske.

– Cilj je da se unaprijedi sfera digitalizacije u Srpskoj i da ljudi i naši privrednici uštede vrijeme kada je riječ o aktivnostima poput izdavanja ličnih dokumenata i onih koji su im potrebni za poslovanje, da manje vremena provode na šalterima. To je veoma bitno za Srpsku i njenu privredu – pojasnio je Klokić.

On je rekao da su moderna Evropa i region na ovom planu mnogo koraka ispred.

– Moramo biti aktivni da sustignemo te trendove u sferi digitalizacije. I da time postanemo dio moderne Evrope – rekao je Klokić novinarima na konferenciji “Mreža evropskih centara za digitalne inovacije: Usluge partnerskih organizacija”, koja se danas održava u prostorijama Narodne skupštine Srpske u Banjaluci.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto rekao je da BiH, koja je na ovom planu u zaostatku, treba da učini mnogo više na planu digitalne transformacije, što će koristiti građanima i privrednicima.

– To bi značilo da možete bez papira i dolaska na šaltere elektronski komunicirati sa državom i slično. Razvoj elektronskih servisa prema građanima i firmama jeste nešto s čime na ovom planu moramo krenuti – rekao je Forto i dodao da ove projekte treba razvijati u BiH s obzirom na to da se na osnovu toga mogu povući znatna sredstva iz EU.

Bojan Ćudić iz “Edih” konzorcijuma partnerskih organizacija iz Republike Srpske, koji su u saradnji sa Odborom za evropske integracije i regionalnu saradnju parlamenta Srpske organizovali konferenciju, rekao je da su njihovi partneri digitalni inovacioni hab “Oneks”, Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kompanije “M:tel” i “Lanako”, kao i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Srpske.

– Ova mreža podrazumijeva set usluga koje treba da olakšaju digitalnu tranformaciju malih i srednjih preduzeća na ovim prostorima – rekao je Ćudić.

Cilj konferencije jeste da aktivnosti Mreže evropskih centara budu predstavljene klijentskim preduzećima, a njeni učesnici su pružaoci usluga u oblasti digitalne transformacije, kao i predstavnici preduzeća koja traže određenja IT rješenja za unapređenje svog poslovanja.

Prethodni članak“Систем се опрезно диже како не би дошло до неких хаварија” Струја се полако враћа, пуштена је у Тузли, Какњу и Бањалуци
Naredni članakUčenica Ivana Krunić iz Ljubinja pobjednik međunarodnog literarnog konkursa “Epoha” u Rusiji