Klokić: Pozdravljam odluku Evropskog savjeta, ali BiH ostaje pod skutima protektora

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić pozdravio je odluku Evropskog savjeta o otvaranju pristupnih pregovora EU sa BiH, ali smatra nelogičnim i nespojim da se u zemlji u kojoj nije ugašena kancelarija OHR-a dodjeljuje status pregovarača.

– Sa pravom se pitamo do kad? – upitao je ministar Klokić.

Ukoliko se ostavi po strani euforija, Klokić kaže da današnjom odlukom BiH ipak nije dobila dobili sve što je tražila jer je datum otvaranja pregovora i dalje nepoznanica.

– Iako za jedan korak bliža ulasku u EU, BiH će, na žalost svih njenih građana, i dalje morati da funkcioniše pod skutima stranog protektora – ukazao je Klokić.

On smatra da je današnja odluka svakako važna, da se može reći da je i istorijska, kao i da je očekivana jer se prethodnih dana iz izjava brojnih evropskih diplomata dao naslutiti ovakav scenario.

Sa druge strane, dodao je Klokić, svako novo odlaganje odluke o otvaranju pregovora poslalo bi negativnu poruku BiH kojoj se evropska budućnost obećava posljednjih 20 godina, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

– Pozdravljam odluku Evropskog savjeta iako sam svjestan da je, uslovno rečeno, ubrzana kao rezultat geopolitičkih dešavanja u svijetu ili, kako su to naglasili na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta uoči samog samita, proširenje je postalo strateška nužnost – naveo je Klokić.

Ovaj status dobijen je, prvenstveno, zbog rada i zalaganja domaćih snaga, bez uplitanja stranaca, kaže Klokić i dodaje da je stav Republike Srpske od početka učešća u procesu jasan, a to je da nema evropskog puta sa stranim faktorom u BiH.

Prema njegovim riječima, u tom smislu neophodno je prvenstveno riješiti pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te bez odlaganja pristupiti zatvaranju kancelarije Visokog predstavnika u BiH.

On je naglasio da su bez obzira na sve institucije Republike Srpske spremne za sve izazove kada su u pitanju smjernice Evropske komisije koje obuhvata pregovarački okvir obaveza.

– U kontinuitetu smo ispunjavali i obaveze po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju zahvaljujući ozbiljnim kadrovima koje imamo u svojim resorima koje se bave procesom evropskih integracija, ali i uspješnoj saradnji sa ostalim nivoima vlasti tako da smo spremni za nove izazove. Naravno, uz poštovanje mehanizma koordinacije koji se pokazao kao odličan recept za napredovanje na evropskom putu – naveo je Klokić.

Prethodni članakNikšić: Pokazali smo da upornim razgovorom možemo savladati i najteže prepreke
Naredni članakUkrajina bolja od BiH u baražu za EURO