Klizav kolovoz, oprezno i zbog magle

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na putevima u višim predjelima i duž riječnih tokova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, a saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Posebno je zbog magle smanjena vidljivost na putnim pravcima od Sarajeva prema Tuzli i Konjicu, Glamoč-Mlinište, Bosanski Petrovac-Drvar i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Na magistralnom putu Livno-Šuica, preko prevoja Borova Glava, učestali su izlasci divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim časovima, pa se vozačima koji prolaze tim krajem savjetuje oprez.

Na području Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva sutra je zabranjen saobraćaj za teretna vozila mase veće od sedam i po tona, u periodu od 14.30 do 21.30 časova.

Vangabaritni prevoz kreće se dionicom puta Caparde-Zvornik-Bratunac, pa se vozačima skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na putevima na kojima se izvode radovi saobraća se usporeno, a prolazak vozila regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Radovi usporavaju saobraćaj na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela “Ćubić”, iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, Crkvina-Modriča, te na putevima na području Banjaluke, Kotor Varoša i Vlasenice.

I dalje su aktuelne izmjene u odvijanju saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, zatim na magistralnim putevima Krupac-Bogatići u opštinama Istočna Ilidža i Trnovo, te Karakaj-Drinjača, Drinjača-Milići-Vlasenica, te od Modriče prema Doboju.

Na regionalnim putevima radovi se izvode na dionicama Šipovo-Novo Selo na granici sa Federacijom BiH /FBiH/ Šekovići-Donje Caparde, Tedin Han-Križ na granici sa FBiH, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika, dok su klizišta usporila saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH je zatvorena dionica auto-puta Zenica jug-Zenica sjever zbog radova na mostu Klopče.

Na dionici Prozor-Jablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, a vozila se preusmjeravaju na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Vitez-Travnik /Kaonik-Nević Polje/, Sarajevo-Tuzla /Olovske Luke i Husino/ i Pelagićevo-Srebrenik.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozačima se savjetuje oprezna i sporija vožnja, a iz AMS-a podsjećaju vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.