KLASTER “STARA HERCEGOVINA” NASTAVLjA PODRŠKU POLjOPRIVREDNICIMA U REGIJI

U Nevesinju je danas održan radni sastanak članova Poljoprivrednog klastera “Stara Hercegovina” na kojem je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima na projektu “Razvoj konkurentnosti u ruralnom području” koji se finansira sredstvima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede – IFAD. Klaster objedinjuje male poljoprivredne proizvođače, udruženja i asocijacije proizvođača od Trebinja do Kalinovika sa ciljem ekonomskog osnaživanja ovog područja i podrške poljoprivrednicima.

Predstavnici devet opština istočne Hercegovine i Jedinice za kordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede RS i menadžeri projekta ukazali značaj povezivanja na tržištu, zajedničke promocije i plasiranja proizvoda. Istakli su važnost ovog projekta, posebno za proizvođače mlijeka, voća i povrća.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da je proizvodnja zdrave hrane strateško pitanje za opštinu i da zbog toga lokalna uprava želi da stimuliše poljoprivrednike. Najavio je da će projekti IFAD-a biti podržani kroz više segmenata i da je u planu formiranje posebnog opštinskog odjeljenja za poljoprivredu. On je istakao da je u opštini Nevesinje u prošloj godini proizvedeno 5,2 miliona litara mlijeka, što je za 500.000 litara više nego u 2019. godini.

Menadžer Poljoprivrednog klastera “Stara Hercegovina” Danijela Salatić podsjeća da je kroz projekat “Razvoja konkurentnosti u ruralnom području” 712 korisnika iz regije dobilo 2,2 miliona KM. Prema njenim riječima, značajna sredstva tokom pandemije virusa korona preusmjerena su na sjetvene pakete, tako da je na području Hercegovine podijeljeno oko 1000 besplatnih paketa za socijalno ugrožene porodice.

Menadžer projekta Dragan Vučković kaže da Hercegovina ima širok spektar tradicionalnih proizvoda bez upotrebe pesticida koje treba dalje razvijati i ponuditi tržištu. On je podsjetio da projekat traje do marta naredne godine i da u tom periodu treba utvrditi zajedničke modele unapređenja poljoprivrednih proizvođača i plasmana njihovih proizvoda.Radionevesinje