Kineski predsjednik završio posjetu Beogradu, Vučić ga ispratio na aerodromu

Kineski predsjednik Si Đinping završio je dvodnevnu posjetu Beogradu, a na aerodromu “Nikola Tesla” večeras ga je ispratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ispraćaju kineskog predsednika i njegove supruge profesorke Peng Lijuan prisustvovali su i supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić, predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, predsjednik vlade Miloš Vučević, ministar spoljnih polova Marko Đurić.

Si Đinping je sa suprugom u Beograd došao juče, a svečani doček uz najviše državne počasti priređen mu je danas ispred Palate Srbija.

Sija je danas ispred Palate Srbija dočekao i veliki broj građana Srbije koje je on zajedno sa predsjednikom Vučićem pozdravio. Poslije toga je održan njihov zajednički sastanak, a zatim i sastanak dvije delegacije.

Predsjednici su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću, a upiličena je i ceremonija razmjene 28 dukumenta o saradnji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Si Đinping je rekao da je još 2016. godine osjetio toplu dobrodošlicu, a istakao je i da je Srbija za osam godina pod rukovodstvom predsjednika Vučića poboljšala svoju međunarodnu poziciju i ekonomski napredovala.

Više puta je ukazao da Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo, a naveo je i da Kina podržava Srbiju u očuvanju teritorijalnig integriteta i suvereniteta.

Vučić je zahvalio Siju što je Kina uvijek bila uz Srbiju kada god joj je bilo teško. Istakao je i da će Kina, kako mu je prenio predsjednik Si, učestvovati na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027.

Između ostalog je naveo i da je izvoz iz Srbije u Kinu uvećan za 140 puta u prethodnih 10 godina.

Kineska delegacija imala je oko 400 članova, a tokom boravka predsjednika Sija preduzete su posebne bezbjednosne mjere u kojima je angažovano oko 6.600 policajaca.

Si je posljednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva posjeta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva posjeta predsjednika Sija Evropi u posljednjih pet godina, a koju je započeo 5. maja susretom sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu. Iz Beograda kineski predsjednik odlazi u Budimpeštu gdje će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima.

Prethodni članakDodik na svečanom ručku: Si Đinping poručio da Srbija i srpski narod mogu da računaju na potpunu podršku NR Kine
Naredni članakBorac izgubio od Zrinjskog