Kina odbila plan SZO o drugoj fazi istrage o porijeklu virusa korona

Kina je danas odbacila plan Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za sprovođenje druge faze istrage o porijeklu virusa korona, koja obuhvata hipotezu da je oboljenje možda nastalo u kineskoj laboratoriji, izjavio je danas potpredsjednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje Žen Jiksin.

SZO je početkom mjeseca predložila drugu fazu istraživanja o porijeklu virusa korona u Kini, uključujući kontrole laboratorija i pijaca u Vuhanu i zatražila je transparentnost od vlasti.

“Nećemo prihvatiti ovakav plan o praćenju porijekla virusa jer u pojedinim aspektima zanemaruje zdrav razum i protivi se nauci”, naglasio je Jiksin.

Prema njegovim riječima, bio je iznenađen kada je prvi put čitao plan SZO jer se navodi hipoteza da je kinesko kršenje protokola u laboratoriji tokom istraživanja uzrok “curenja” virusa.

On je izrazio nadu da će SZO ozbiljno razmotriti stavove i sugestije koje su dali kineski stručnjaci i da će praćenje porijekla virusa korona tretirati kao naučno pitanje i odustati od političkog miješanja.

Jiksin je dodao da je Kina protiv politizacije istraživanja.

Porijeklo virusa izaziva spor među stručnjacima.

Prvi poznati slučajevi virusa pojavili su se u Vuhanu u decembru 2019. godine. Vjeruje se da je virus prešao na ljude sa životinja koje su prodavane na pijaci.

Prethodni članakNa snazi najviši stepen upozorenja, kineska vojska minirala branu
Naredni članakVandalski napad na Hram Svetog Petra i Pavla na Kosmetu