Kim Džong Un zatražio od vojske da bude spremna za rat

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un naredio je tokom inspekcije velike vojne baze na zapadu Sjeverne Koreje uvođenje najvišeg stepena borbene gotovosti sjevernokorejskih trupa i zatražio od vojske da bude spremna za rat, prenijela je državna novinska agencija KCNA.

Kimov obilazak vojne baze, čija lokacija nije otkrivena, upriličen je neposredno nakon početka redovnih godišnjih, kombinovanih vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga, prenosi Rojters.

U ovogodišnjim združenim američko-južnokorejski vojnim manevrima koji su započeti u ponedjeljak na jugu Južne Koreje angažovano je dvostruko više snaga u odnosu na prošlogodišnje vježbe.

Kim je rekao da sjevernokorejska vojska mora “dinamično da sprovede nove, intenzivirane ratne pripreme u skladu sa zahtjevima aktuelne situacije”, prenijela je agencija KCNA.

“Naša vojska bi trebalo stalno da intenzivira vježbe koje oponašaju ratno stanje i da brzo unapređuje svoje borbene sposobnosti do savršene spremnosti za stvarni rat“, rekao je Kim.

Sjevernokorejski lider nije pomenuo vježbe američke i južnokorejske vojske, ali je nadgledao svoje trupe koje su izvodile manevre u uslovima simulacije stvarnog ratnog stanja, prenijela je sjevernokorejska novinska agencija.

Prethodni članakVoz udario u automobil u Banjaluci, vozilo smrskano
Naredni članakЕksplozivom raznijeli bankomat