KARAMATIĆ: DANAS JE KRENUO PROCES REORGANIZACIJE BiH, HVALA BAKIRU NA TOME

Predsjednik HSS-a Mario Karamatić izjavio je da je BiH danas krenula u proces reorganizacije i da BiH u ovakvom obliku neće opstati.

”Danas je, zahvaljujući bošnjačkim političarima, a prije svega Bakiru Izetbegoviću, kojem se zahvaljujem ovim putem, pokrenut proces reorganizacije BiH. Danas je svima jasno da ovakva BiH više ne može opstati bez obzira na sav napor i novac koji je međunarodna zajednica uložila. Danas je pokrenut točak istorije koji će od nekadašnje ”sto posto BiH” Harisa Silajdžića dovesti tu politiku na 23 posto BiH”, izjavio je Karamatić komentarišući propast pregovora stranaka u Federaciji oko izmjena Izbornog zakona BiH.

On nije iznenađen propašću pregovora, jer je, kaže, vrlo teško pregovarati s nekim ko nema namjeru da se dogovora već sjeda za sto kako bi pokušao mazati oči međunarodnoj zajednici.

”Međutim, danas su u ljudi iz administracije SAD-a i EU vidjeli s čim mi danas imamo posla i da se pod krinkom građanske države pokušava stvoriti balkanski kalifat u srcu Evrope”, navodi Karamtić koji je član Predsjedništva HNS-a.

On podsjeća da su zaključci HNS-a sa posljednjeg Sabora  jasni u pogledu novonastale situacije. ”Posljednji zaključak govori o teritorijalnoj i političkoj reorganizaciji u prvom redu Federacije, a tako i BiH. Prevedeno na bilo koji jezik to znači da BiH u ovakvom obliku opstati neće. Vanjske granice će se zadržati. Braća ako se ne mogu dogovoriti podijele se unutar kuće, svaki uzme svoju sobu i zajednički koriste dnevni boravak, kuhinju i kupatilo. BiH ide u tom pravcu”, kaže on i dodaje da je danas ubijen svaki optimizam.

Karamatić navodi da ponavljanje priče da su Hrvati vezivno tkivo BiH više nema nikakvog smisla.

”HSS je za revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg Bosne. Po važećim zakonima u BiH, Hrvati se ponovo mogu organizovati i administrativno i teritorijalno”, ističe.

Karamatić navodi da njega danas veseli to što su stranci vidje ”s čim mi ovdje imamo posla”. ”U odnosu na prije četiri ili pet godina, danas nema više nijedan nižerangirani službenik međunarodne zajednice kome nije jasno ko krši Ustav i zakone, ko nameće drugim narodima svoju volju. Ja nisam vidio do sada da Mostar ili Banja Luka pokušava diktirati Sarajevu bilo šta. Sarajevo pokušava diktirati apsolutno svima, uključujući i Tuzlu i Zenicu i sve, oni su posebna elita. Ovakva zemlja nije funkcionalna, proces je danas krenuo, a vidjećemo kako će završiti”, dodaje predsjednik HSS-a.

Karamatić napominje da je sada nebitno hoće li biti izbora. ”Osnovni preduslov da se organizuju izboru je usvajanje budžeta, a poznato je da on nije usvojen. Jednostavno novca za izbore nema”, navodi.

Upitan da li će propast pregovora u FBiH dovesti do dodatne nestabilnosti i eventualno ugroziti bezbjednosnu situaciju, Karamtić kaže da je BiH toliko nestabilna da se sama urušava. ”Što se tiče mogućnosti rata ja bih parafrazirao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića – mi se ovdje možemo gađati samo kestenima. Rat je skupa igračka. Nijedan narod, osim možda bošnjačkog nema ambicija ratovati, ali definitivno nema nikakvih resursa, ni financijskih ni ljudskih. Njihov najpotentniji resurs se nalazi u ambasadama pokušavajući izvaditi vize da pobjegne iz zemlje, tako da rata biti neće”, smatra Karamatić.

Pregovori stranaka u Federaciji oko izmjena Izbornog zakona, koji su vođeni pod mentorstvom administracije SAD-a i EU-a danas su završeni bez ikakvog dogovora.

Prethodni članakSTRAVA Na deponiji pronađeno tijelo novorođenčeta
Naredni članakStolac: Upao na pumpu, radniku zaprijetio metalnom cijevi i ukrao 3.000 KM