Kancelarija za KiM: Dvoje djece pretučeno u Žitkovcu kod Zvečana

ZVEČAN – Maloljetni K.R. (15) i D.R. (17), brat i sestra, brutalno su sinoć pretučeni u selu Žitkovac, u opštini Zvečan, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi, brata i sestru sinoć su pripadnici Rosu jedinica prisilno zaustavili dok su vozili kvad, maltretirali ih, gurali, a potom i fizički na njih nasrnuli.

Brat i sestra su sa modricama i hematomima u pratnji majke primljeni odmah u KBC Kosovska Mitrovica, na odjeljenje hirurgije gdje im je ukazana sva neophodna pomoć i izvršena kompletna dijagnostika, od ultrazvuka, rendgena, a zbog pretrpljenog stresa i šoka biće im na raspolaganju i svaka druga vrsta pomoći i podrške, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Doktor Boban Mitrović iz KBC Kosovska Mitrovica rekao je da su oni stabilno, ali da su pod teškim psihičkim stresom.

“Dečak je dobio više udaraca u predelu glave i udarac nogom u predelu slabina, dok je sestra, koja je bila suvozač, brutalno skinuta sa motora, vučena po zemlji i pri tome zadobila kontuzione povrede desnog ramena”, rekao je Mitrović.

“Sada je jasno šta Kurtijeva specijalna policija radi u Zvečanu i uopšte na severu Kosova i Metohije. Oni nisu tu da bi navodno čuvali mir, nego da bi sejali strah među srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji. Zastrašujuće je da se institucionalno i fizičko nasilje koje nad Srbima svakodnevno vrši Aljbin Kurti ponovo preliva na našu decu, koja takođe nisu pošteđena Kurtijevog terora”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM navode i da očekuju hitnu reakciju međunarodne zajednice i kažnjavanje počinilaca, jer dok, kako ističu, “Srbi nevini stradaju u Kurtijevim kazamatima, dotle ni za jedan napad na Srbe nema kaznjavanja počinilaca”.

“Jedno je izvesno – dok god je Kurtijeva policija na severu KiM, dotle neće biti ni mira ni bezbednosti za Srbe a stepen njihove ugroženosti mnogostruko se uvećava iz dana u dan”, zaključuje se u saopštenju.

Iz Srpske liste navode da se ”brutalnost Kurtijevih parapolicajaca na sjeveru nastavlja” i da su ponovo na meti srpska djeca na Kosovu i Metohiji.

”Bez ikakvog razloga, ovi kriminalci u uniformama nasrnuli su na devojčicu i dečaka srpske nacionalnosti i pretukli ih nanevši im telesne povrede koje su zahtevale medicinski tretman u KBC Kosovska Mitrovica”, dodaju iz Srpske liste.

Antisrpski režim Aljbina Kurtija čini sve da protjera srpski narod, a međunarodna zajednica sa druge strane ne čini ništa da Kurtija i njegove poslušnike koji maltretiraju čak i srpsku djecu pozovu na odgovornost, dodaje se u saopštenju.

”Pozivamo sve građane da brinu o svojoj i bezbednosti svoje dece, jer je očigledno da međunarodne snage koje su zadužene za bezbednost nisu u stanju da osiguraju mir za srpsku decu i Srbe na ovim prostorima, niti žele da preventivno deluju i rasporede snage na terenu kako bi sprečili Kurtijeve parapolicajce da biju srpsku nejač”, upozorava se u saopštenju iz Srpske liste.

Prethodni članakViše od 600.000 građana napustilo BiH u posljednjih deset godina
Naredni članakPutin: Rusija spremna na dijalog; Bajden: Nećemo ublažiti kriterijume za ulazak Ukrajine u NATO