Kampanja “Petarde nisu igračke” za mirne i dostojanstvene praznike

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje u periodu od 11. decembra ove godine do 15. januara 2024. godine preventivnu kampanju “Petarde nisu igračke” sa ciljem podizanje svijesti građana o opasnostima koje sa sobom nosi nezakonita i nestručna upotreba pirotehnike, ali i upoznavanje sa odredbama zakona.

– Imajući u vidu da je za novogodišnje i božićne praznike moguća intenzivnija upotreba pirotehničkih sredstava, naročito od strane djece i maloljetnika, kao i upotreba istih na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, policijski službenici MUP-a Republike Srpske preduzeće niz preventivnih mjera i radnji kako bi građani Republike Srpske nastupajuće praznike obilježili u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način – saopšteno je iz MUP-a.

U saradnji sa nadležnim gradskim i opštinskim inspekcijskim službama provodiće se pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, a vlasnicima ili odgovornim licima u pravnim licima koja imaju zakonsko ovlašćenje za prodaju pirotehničkih sredstava, skrenuće se dodatna pažnja na obavezu poštivanje zakonskih odredbi u pogledu kupovine/prodaje pirotehnike.

– S obzirom da je upotreba pirotehnike naročito svojstvena djeci i maloljetnicima, u dogovoru sa rukovodstvom i nastavnim osobljem u vaspitno-obrazovnim ustanovama, policijski službenici realizovaće predavanja za učenike o posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, kako bi se spriječilo nastupanje neželjenih posljedica po lica. Pirotehnička sredstva nisu igračke, a jedan mali trenutak nepažnje zauvijek nam može promijeniti život. Zato, budimo oprezni! – ističe se i saopštenju.

Prethodni članakOtkrivena najstarija crna rupa, nastala prije više od 13 milijardi godina (VIDEO)
Naredni članakVidović: Srpska redovno isplaćuje svoje obaveze, budžet je stabilan i takav će i ostati