Kakvo nas proljeće čeka? AccuWeather objavio veliku prognozu za cijelu Evropu

Veliku prognozu pripremili su meteorolozi AccuWeathera. Upozoravaju da početak proljetne sezone 2021. godine mogao imati neke sličnosti s proljećem 2018. godine, sezonom koja je “Zvijer s Istoka” dovela u dijelove sjeverne Evrope.

Južna Evropa

Predviđaju da će početkom proljeća ostati aktivna olujna staza, koja je snažne oluje donijela u zapadnu Evropu, a zatim i u južni dio kontinenta tijekom zimskih mjeseci. Očekuje se da će oluje slijediti put preko Francuske, a zatim u Italiju i regiju Balkana, posebno tokom mjeseca marta. Meteorolozi navode da će ovo biti neuobičajen obrazac za proljeće jer se oluje obično prate dalje prema sjeveru u to doba godine.

“Ova južna olujna staza oslabiće do kraja proljeća, ali do maja će biti nanesena šteta na jugu”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako će u regiji i dalje biti velikih oborina.

Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluostrva. To može povećati rizik od poplava u početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tokom kraja 2020. godine. Olujni obrazac tokom početka proljeća nastaviće se i na Pirinejskom poluostrvu nakon što je već bila burna zima. Iako olujne runde mogu odgoditi temperature tipične za proljetnu sezonu, vlažno vrijeme moglo bi se pokazati korisnim za regiju.

Obilne snježne padavine ove zime, posebno u planinama koje obično ne dobivaju toliko snijega u tako kratkom vremenskom periodu kao što je bilo ove sezone, mogle bi biti blagoslov za Španiju, dodaju meteorolozi.

“Otapanje snijega i kiša koje se očekuju početkom proljeća mogu zemlju dovesti u dobar položaj u pogledu vodnih resursa kako se približavamo kraju proljeća i početkom ljeta”, kaže Roys.

Sjeverozapadna i centralna Evropa

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u najmanje posljednjih pet godina u sjeverozapadnom i centralnom dijelu Evrope, uključujući prvu “pravu snježnu oluju” za Nizozemsku u više od deset godina, mnogi se Evropljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme. “Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno”, poručuje Roys. Zimska hladnoća zadržavaće se u martu na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske.

Uz hladnoću u kasnoj sezoni, i dalje će se pojavljivati oluje kroz zapadnu Evropu. Ova kombinacija može omogućiti da u brdima Škotske i čak na jug do Engleske te do viših visina Francuske i Njemačke snijeg pada do marta. Hladni, pa čak i mokri i snježni uslovi kroz veći dio proljeća mogu odgoditi sadnju usjeva širom Francuske i Njemačke, ali i usporiti rast pšenice. Međutim, to se može pokazati korisnim u predviđenim vremenskim obrascima.

“Ako mirovanje završi kasnije, to bi moglo zaštititi biljke od bilo kakvih snažnih hladnih udaraca, čak i u područjima gdje nedostaje snježnog pokrivača kako bi se zaštitile zimske žitarice”, rekao je dugogodišnji meteorolog AccuWeathera Jason Nicholls.

U drugom dijelu aprila i maja temperature će se početi peti preko Irske i Britanskih ostrva dok se olujni trag nastavlja dizati prema sjeveru.

Sjever Evrope 

Kako se hladni vazduh zadržava u ranom proljeću širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatiće i veći dio Norveške, Švedske i Finske do početka proljeća.

Do druge polovine proljeća, trag oluje kroz Evropu će se pomaknuti prema sjeveru, što će omogućiti da u Skandinaviju stignu runde oborina. Blagi zrak takođe će pratiti olujne uroke širom sjevernih dijelova Evrope. To će donijeti manje pojava snijega na nižim kotama, prognozira AccuWeather.