Kako živi Srbin u Njemačkoj: Zaradi i do 3.500 evra mjesečno, muči ga kirija

epa09234209 AFD supporter holds German national flag during the Alternative for Germany party (AfD), election campaign event in Haldensleben, Germany, 28 May 2021. The Saxony-Anhalt, state elections will take place on 06 June 2021. EPA-EFE/FILIP SINGER

Kako živi Srbin u Njemačkoj? Često pitanje na koje je danas i više nego tražen odgovor.

U ovoj najjačoj evropskoj ekonomiji, koja i danas trpi posljedice krize rusko-ukrajinskog rata, ali koja i bukvalno vapi za radnom snagom, živi i radi oko 400.000 Srba. Najčešće su to mladi ljudi do 45 godina, ali su danas u Njemačkoj i oni stariji koji čekaju penziju i to im je lični uslov i da se vrate u Srbiju.

Prosječan Srbin u Njemačkoj zarađuje između 1.500 i 4.000 evra, najčešće iznajmljuje stan, donekle zna njemački jezik, školuje djecu, riječ penzija je važna i ne bi se vratio u Srbiju sve dok može da radi i zarađuje.

Na pitanje zašto i šta im je to tamo toliko bolje, kažu da je sve nekako “lakše, sporije, uređenije i sa mnogo manje stresa i razmišljanja o tome kako sutra”. Ali, mnogi kažu i da je otadžbina u srcima, da sjeta postoji i da su ljeta i odmori rezervisani za rodbinu i da se tada pare ne žale.

Svoju egzistenciju temelje na radu i to najčešće u manjim firmama u oblasti ugostiteljstva i proizvodnji, ali i u zdravstvu, metalnoj industriji, građevinarstvu, poljoprivredi, uslugama čišćenja, obezbjeđenja…

Za većinu ovih poslova ne treba im dobro znanje jezika, mada je poželjno, dok je u zdravstvu obavezno. S godinama mnogi od njih i nauče jezik, oni stariji teže, ali djeci koja se školuju vremenom postaje kao maternji.

Po pravilu, važi da što su bolje kvalifikacije i što bolje govore njemački jezik, to je Srbima u Njemačkoj jednostavnije da dođu do posla i dugoročno ostanu. Ipak, većina radnika iz Srbije u Njemačkoj radi one manje plaćene poslove, za koje se traži samo diploma srednje škole i površno znanje jezika.

Muškarci najčešće zarađuju na građevini i srodnim djelatnostima, gdje u prosjeku zarađuju i do 2.500 evra mjesečno. Zidar zarađuje 3.214 evra, moler 2.975 evra, a kovač može zaraditi 3.053 evra mjesečno. Umijeće varioca se plaća oko 2.819 evra, a keramičara oko 3.000 evra. Vozač viljuškara, na primjer, ima prosječnu platu 2.679 evra, a putar 3.463 evra. Sve su to prosječne plate po zvaničnoj statistici.

Veliki broj Srba je u Njemačkoj radi i u ugositeljstvu bilo kao kuvari ili posluga i tu su plate nešto manje i kreću se oko 1.800 evra u prosjeku.

Medicinske sestre, u ovoj ekonomski najrazvijenijoj evropskoj zemlji zarađuju i do 2.600 evra. Ono što je interesantno jeste da mnogi Srbi u Njemačkoj često rade i dodatni takozvani “mini džob”. Na takvim poslovima najčešće rade po oko dva časa i oni im mogu donijeti oko 1.000 evra mjesečno u prosjeku.

Sad već tradicionalno najtraženiji su radnici u zdravstvu, medicinske sestre i ljekari, pa najveći broj radnika koji je otišao sa područja Balkana, upravo je iz ovog sektora. Fizioterapeut ima prosječnu platu 2.588 evra, bolničar 3.511 evra, medicinska sestra 3.645 evra, zubni tehničar 2.590 evra. Medicinsko-tehnički laboratorijski asistent 3.497 evra, a doktori prosječno 6.337 evra.

Srbi se zapošljavaju u struci i sa diplomama različitih fakulteta, pa tako inženjer mašinstva zarađuje oko 6.173 evra, inženjer elektrotehnike 6.300 evra, arihtekta 4.122 evra. Programerima su vrlo visoke plate, što je trend širom svijeta. Državljanstvo im je vrlo važno.

Zašto odlazimo u Njemačku?

Kako kažu gastarbajteri u Njemačkoj razlozi odlaska su, kažu, realni – mnogo veća zarada za isti rad nego u Srbiji, lagodniji život i kako tvrde, manje stresa, jurnjave, strahova za egzistenciju i pitanja kako porodici obezbijediti bar osnovna sredstva za život.

– Sve je nekako lakše, mirnije. U mnogim firmama možeš da odabereš hoćeš li raditi šest ili osam časova ili prekovremeno. Tako supružnici sa djecom najčešće odlučuju da žena radi skaraćeno, a muž osam časova dnevno. Prednost je i što nam je svima škola i posao praktično nadomak kuće i što ne gubimo ni vrijeme ni strpljenje u prevozu i gužvi… Zna se da ćeš dobiti platu na vrijeme i da ćeš imati dovoljno novca da pokriješ sve troškove bez ustezanja i kalkulisanja čega treba da se odrekneš – kaže Mirko koji četiri godine živi u Ahenu sa suprugom i dvoje djece.

Kako navodi, svi Srbi koji rade najčešće su i kreditno sposobni, pa gotovo svi uzimaju i dobre automobile na kredit. Za nekretnine se ipak malo odlučuju jer su u pitanju dugoročni zajmovi od 20 i više godina.

Smještaj problem

Malo Srba u Njemačkoj ima i svoj stan. Svi iznajmljuju prostor gdje žive, ali i ovdje postoje pravila – ne može recimo četiri člana porodice u 30 kvadrata. A, kirija nije nikako zanemarljiv trošak i u prosjeku iznosi oko 1.000 evra.

Minhen: jednosoban stan (u centru) – 1.355 evra, jednosoban stan (van centra) – 1.037 evra, trosoban stan (van centra) – 1.894 evra, piše Blic.

Dortmund: jednosoban stan (u centru) – 665 evra, jednosoban stan (van centra) – 366 evra, trosoban stan (u centru) – 1.450 evra, trosoban stan (van centra) – 800 evra.

Prethodni članakJak zemljotres u Turskoj: Potres pogodio provinciju Kahramanmaraš
Naredni članak“Gorio u paklu” Hajka na fudbalera Borca nakon što je pobjedu posvetio nastradaloj braći na Kosovu i Metohiji