Kako razlikovati grip od prehlade?

Jesen i zima osim hladnijeg vremena sa sobom donose i pojavu prehlade i gripa.

No, iako su u pitanju zarazne respiratorne bolesti, njih uzrokuju različiti virusi, a u nastavku možete pročitati koji su simptomi gripa i prehlade, te kako ih razlikovati i djelovati u takvoj situaciji.

Šta je prehlada?

Prehlada je zarazna bolest gornjeg respiratornog sistema, te je najčešća od svih virusnih infekcija.

Uzrok prehlade su virusi, i to više od stotinu različitih, a najčešći su rinovirusi. Iako se možete prehladiti tokom cijele godine, ipak je to najčešće tokom jeseni i zime. Prehlada se širi veoma brzo, a obično traje oko sedam dana, u slučaju da se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom.

Simptomi prehlade

Prvi simptom prehlade je grlobolja, koja traje oko dva dana, nakon čega slijede kašalj, sekret iz nosa i začepljenje nosa, dok se nešto rjeđe javljaju umor, gubitak apetita i bol u mišićima. Iako se kod odraslih rijetko javlja i groznica, ona je redovna pojava kod male djece koja se prehlade. Simptomi prehlade traju oko sedam dana, a potrebno je voditi računa jer ste prvih nekoliko dana zarazni i vrlo je moguće da ćete je prenijeti i na druge ljude, zbog čega se savjetuje da ostanete kod kuće i odmorite. Ukoliko se simptomi ne smiruju nakon tih nekoliko dana, moguće je da ste razvili alergiju ili bakterijsku infekciju, te je potrebno potražiti pomoć ljekara.

Kako se liječi prehlada?

Prehlada se ne liječi, jer još uvijek ne postoji vakcina koje bi spriječila njenu pojavu. Budući da je vrlo zarazna, najbolji lijek je prevencija, odnosno da izbjegavate kontakt sa zaraženim osobama i vodite računa o higijeni. To znači da često perete ruke, izbjegavate dodirivati usta rukama, nos i oči te pokrijte usta i nos prilikom kihanja.

Šta je grip?

Ovo je još jedna bolest gornjeg respiratornog sistema, no period inkubacije je kraći nego što je to slučaj s prehladom, dok su simptomi izraženiji. Podrazumijevaju grlobolju, suvi kašalj, začepljen nos, opštu slabost, gubitak apetita, groznicu s vrlo visokom temperaturom, glavobolju te bol u mišićima i zglobovima. Simptomi traju oko pet dana, no nije neuobičajeno da potraju i više od sedam dana.

Za razliku od prehlade, koja može proći bez posljedica, grip se kod određenih grupa ljudi, kao što su mala djeca, trudnice, oboljeli od hroničnih plućnih bolesti, te starijih od 50 godina, može razviti u bronhitis ili upalu pluća.

Grip se javlja sezonski, od jeseni do proljeća, a uzrokuju ga tri virusa: A, B i C, koji se prenose kihanjem, i to sa zaražene na zdravu osobu. Upravo zbog različitih sojeva virusa, savjet ljekara je da se svake godine primi vakcina, koje se sastoji od oslabljenih ili umrtvljenih virusa gripa. Antigeni u vakcini stimulišu imunološki sistem na proizvodnju antitijela protiv tog soja, tako da ga tijelo prepozna u ranom stadijumu zaraze, napadne ga i uništi.

Kako se liječi grip?

Grip se, kao i prehlada, najbolje liječi prevencijom, te je potrebno provjetravati prostorije, izbjegavati kontakt sa zaraženim osobama te često i temeljno prati ruke. Uz to, pobrinite se da ste odmorni, jedite puno voća i povrća, vježbajte i izbjegavajte stres. Ukoliko se ipak zarazite, najbolji način da prebolite grip jeste se da odmarate i pijete puno tečnosti. Neki lijekovi mogu ublažiti simptome i spriječiti eventualnu pojavu upale pluća, no nužno ih je uzeti vrlo rano, unutar 48 časova od trenutka zaraze.

Ako mislite da možda imate pravi grip, svakako treba da posjetite ljekara, koji vam može, po potrebi, propisati lijekove za simptome gripa.

Odmah potražite ljekarsku pomoć ako imate jedan ili nekoliko sljedećih simptoma:

*simptome prehlade koji traju duže od nekoliko dana ili se pojačavaju

*brzu pojavu visoke temperature (više od 39ºC)

*teškoće pri disanju

*neobične ili vrlo ozbiljne simptome.

Kako razlikovati grip od prehlade?

Teško je na prvu razlikovati da li se radi o gripu ili prehladi, budući da su im simptomi vrlo slični. No prehlada vrlo rijetko prelazi temperaturu od 38,5°C, što je siguran pokazatelj gripa. Kad je riječ o gripu, izmjerena temperatura zna biti i mnogo viša od pomenute, posebno kod djece. U svakom slučaju, bilo da se radi o prehladi ili gripu, svakako se dobro odmorite i konzumirajte puno tečnosti.

Često se grip miješa sa prehladom, no evo glavnih razlika između gripa i prehlade:

*grip počinje naglo, dok se simptomi prehlade javljaju polako,

*simptomi gripa su jačeg intenziteta i traju duže od simptoma prehlade (prehlada prolazi za sedam do 10 dana, a pojedini simptomi gripa u nekim slučajevima mogu trajati duže),

*kod prehlade najčešće izostaje povišena tjelesna temperatura, groznica i glavobolja, koji su tipični simptomi gripa. Nezavisne novine

Prethodni članakTragedija na koncertu Kaliopi u Beogradu: Preminula žena, publika evakuisana
Naredni članak(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) JEZIVI KRICI ODJEKUJU GAZOM U izraelskom vazdušnom napadu na izbjeglički kamp ubijen 51 Palestinac, većina žrtava žene i djeca