Kako je došlo do kolapsa koji je pola Balkana ostavio u MRAKU

Do kolapsa koji je ostavio pola Balkana bez struje, došlo je zbog ispada na dalekovodu Ribarevine PG, nezvanično saznaje Telegraf.rs.

Razlog je prekomjerno korišćenje više energije u regionu, piše Telegraf.rs pozivajući se na nezvanična saznanja.

Hrvatska novinska agencija Hina nezvanično saznaje od hrvatskog operatora prenosnog sistema, došlo je do kvara elektromreže kroz tri zemlje – prvo je počelo u Crnoj Gori, zatim je nestanak struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a potom i deo Hrvatske – celu Dalmaciju, sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako navodi Hina, nikada nije došlo do sloma elektroenergetskog sistema kroz tri države. Saznaju i da dispečeri mahnito razgovaraju jedni sa drugima, država sa državom, da utvrde šta se desilo i da smisle plan oporavka, jer nijedna država ne može biti izolovana u pogledu napajanja jer su sve priključene na dalekovode. Uzrok još nije poznat, zasad se spekuliše da je potrošnja skočila zbog visokih temperatura i da je sistem u jednom trenutku doživio kolaps.

U toku aktivnosti na uspostavljanju sistema

Za prenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS. Kako navode odatle za Klix.ba, u toku su aktivnosti na uspostavljanju sistema, prosleđivanju napona hidroelektrana i termoelektrana i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Reakcija EPS-a posle havarije i nestanka struje u regionu

– Još uvujek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjedna postrojenja u Termoelektrani Tuzla – rekao je za Klik.ba direktor Termoelektrana Tuzla Fuad Muminović.

Prethodni članakPetrović: Regionalni raspad elektro-energetskog sistema
Naredni članakMazalica: Stabilizuje se stanje, snabdijevanje strujom vraća se u funkciju