Kako da pomfrit, pecivo i sir pretvoriš u zdrave namirnice i prestaneš vječno da budeš gladna

Neke od namirnica uzimamo na pogrešan način, neke nam uopšte ne prijaju, ali sve imaju zdraviju zamjenu.

Samo što ste jeli i opet ste gladni! Problem nije uvijek u količini toga što se pojeli već u vrsti namirnica. U nekima od njih, čak i u onim zdravim, nedostaje određenih bjelančevina i vlakana koje pružaju osjećaj sitosti.

Jednostavna zamjena ili pripremanje hrane na drugi način može imati suprotan efekat.

1. Pomfrit

2. Cijeđeni sok

Cijeđeni sok od narandže je zdrav za organizam, ali može da vas učini gladnim. To je zato što mu nedostaje važan dio voća koji je je hranljiv, a to su vlakna. Osim toga, može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja šećera, a time i do osjećaja gladi. Voda s komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.

3. Jogurt s niskim procentom masti

Jogurti s manje masnoća jesu zdraviji, ali nisu dovoljno dobri da vas zasite, pa čim ih popijete vrlo brzo ćete osjetiti glad. Kada birate jogurt, gledajte da izbjegnete one bogate ugljenim hidratima. Običan jogurt u grčkom stilu ima dovoljno bjelančevina koje će vas zasititi.

4. Pločice sa žitarcama

Pločice od žitarica dobar su izbor za laganu užinu, ali iako imaju malo kalorija mogle bi samo da pokrenu glad zbog šećera i ulja kojih ima u njima. Radije posegnite za bademima, lješnicima i drugim orašastim plodovima.

5. Sir

Mnogi mliječni proizvodi poput sira imaju efekat da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamjena je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan.

6. Način pripreme jaja

Jaja su uopšteno hranljiva, ali mnogi izbjegavaju žumanca kako bi unijeli manje kalorija. Žumance sadrži masti koje zasite, pa nema razloga da ga izbjegavate.

Martina Kovacova / Panthermedia / Profimedia

7. Umaci za salate

Dresing za salatu često je pun soli i šećera, a mnogima je navika da takvim dodacima prekriju svaki list salate. Radije dodajte grčki jogurt i maslinovo ulje.

8. Žvakaće gume

Mnogi su uvjereni da žvakanjem žvakaćih guma sami sebe prevare i umisle da jedu, a pritom ne unose kalorije. Takav trik zapravo daje suprotan efekat. Želudačani sokovi se uslijed žvakanja pripremaju za obrok pa se automatski javlja i osjećaj gladi.

9. Jabuke

Voće će uvijek zasititi, ali ne i jabuke ako se jedu same. One podižu nivo glukoze i brzo se vare, pa se samim time brže osjeti glad. Stoga im dodajte proteine, poput orašastih plodova i upotpunite užinu.

Jedva da sadrže vlakna i hranljive materije i neće vas zasititi. Kombinujte ih s jajima ili nekim drugim izvorom proteina.

11. Pahuljice

Pahuljice su često napravljene sa puno šećera i vještačkih zaslađivača. Zobena kaša je bolji izbor zahvaljujući visokom udjelu vlakana.

Prethodni članakKLASA I LJUDSKA VELIČINA Dok su saigrači slavili Nikola je uradio potez kojim je oduševio sve, pa čak i protivnike (VIDEO)
Naredni članakIzmjene izbornog zakona i dalje NA DUGOM ŠTAPU: Čović ponovo zrači optimizmom, ali ne i poslanici