Kako će poskupljenja na globalnom nivou podnijeti građani Bosne i Hercegovine

Rat u Ukrajini prouzrokovaće najveća poskupljenja u proteklih 50 godina, procjene su Svjetske banke. Prema njihovoj analizi, hrana će biti sve skuplja, a cijene pojedinih životnih namirnica biće veće za još 50 posto. Kako će to podnijeti građani BiH?

Najnovija analiza Svjetske banke govori da će 2022. godina biti jedna od najtežih u posljednjih pedeset godina. Talas poskupljenja neće stati, pa se tako očekuje (ovdje kreće grafika) poskupljenje pšenice od dodatnih 42,7%, cijena ulja će nastaviti da se povećava, a pojedine vrste mesa poskupjeće još 40%. Cijena energenata, prema ovoj analizi, biće uvećana za više od 50%.

“Već dugo najveći ekonomski umovi svijeta upozoravaju da svijet ide u pogrešnom pravcu i da idemo u najdublju krizu. Stiže vrijeme sazrijevanja plodova pogrešnih odluka i silnog gomilanja novca koji nema pokriće”, kazao je Aleksa Milojević, ekonomista.

Glavni razlog poskupljenja je nestašica prouzrokovana ratom u Ukrajini.

“Transport puno košta, svaki put roba koja dolazi, uglavnom stiže iz inostranstva, malo mi imamo svojih proizvoda, pa i ovi naši su poskupili”, ističe Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”, Bijeljina.

Dok inflacija “guta” plate i penzije, građani su postali mađioničari preživljavanja. Iako je ranije bilo riječi o uvođenju diferencirane stope PDV-a, ograničavanju enormnih postkupljenja, u praksi nije urađeno mnogo i nema naznaka da će do kraja godine biti značajne promjene.

“Naši organi, institucije, poreske, inspekcije ne rade svoj posao, jer ako pogledamo koliko je bilo kontrola i koliko je nađeno neopravdanog poskupljenja i kayni naplaćeno, jasno je da svako lovi u mutnom.”, naglašava Pavlović.

“Svugdje u Evropi diferencirana stopa, jedino kod nas obrazloženja da ne može, to njihovo obrazloženje, ne znam ni ja ko može pametan biti da to prihvati kao realno. Neće sigurno biti bolje,a da se razumijemo, bar ne u dogledno vrijeme.”, ističe Vasilić.

Procjene svjetskih, ali i domaćih ekonomista jesu da će nas inflacija do kraja godine izmoriti, a sva dosadašnja kretanja govore u prilog toj tvrdnji, poput podataka UN-a da je indeks cijena namirnica najveći otkako je počeo da se vodi prije 60 godina. Akta

Prethodni članakPutin i Lukašenko razgovarali o predstojećem samitu ODKB
Naredni članakNa pomolu nestašica ulja: Niz trgovačkih lanaca u Evropi ograničava prodaju