Jutro nakon pogibije Prigožina: Kremlj ćuti, šta znamo do sada

Jutro nakon što su ruske vlasti saopštile da je šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin bio u letjelici koja se u srijedu 23. avgusta srušila u ruskoj Tverskoj oblasti, nema zvaničnih potvrda da je njegovo tijelo identifikovano.

Spasilačke službe su kasno sinoć saopštile da je izvučeno svih deset tijela sa mjesta nesreće, ali zvaničnih potvrda o identifikaciji žrtava nema.

Objavljen je spisak putnika i članova posade koji su bili u avionu, a među njima je bio i Dmitrij Utkin, Prigožinova desna ruka.

Podsjetimo, avion tipa Embraer letio je iz Moskve za Sankt Peterburg.

Avion Embraer Legacy, koji se srušio u srijedu uveče, 23. avgusta, u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti, ostao je u vazduhu manje od pola sata.

Kako prenosi kanal Vesti, mlaznjak je nestao sa radara 26 minuta nakon poletanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin do sada se nije oglasio u vezi sa padom aviona Jevgenija Prigožina.

Sinoć, ubrzo nakon što je objavljena vest da se Prigožin nalazi u avionu “Embraer”, Putin se pojavio na događaju u Kurskoj oblasti povodom obilježavanja godišnjice čuvene bitke iz Drugog svjetskog rata.

Tokom događaja odao je počast Rusima koji su poginuli tokom takozvane “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, ali nijednom rečju nije pomenuo Vagner ili Prigožina.

Kakva je budućnost Vagnerovaca nakon Prigožina?

I dok detalji o tome šta je izazvalo avionsku nesreću još uvijek nisu poznati, ono što je jasno je da je Vagner, plaćenička organizacija koju je Prigožin osnovao, u suštini prvo razdvojena, a sada i dramatično desetkovana.

Mihail Podoljak, savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, potpisao sopstvenu smrtnu presudu.

Podoljak je na Twitteru nakon prijave o nesreći, objavio “Što se tiče Prigožina: moramo sačekati da se ratna magla razveja”.

Dva pogrebna minibusa odnijela su tijela poginulih u avionskoj nesreći. Sva tijela odnijeta su u Tver, u mrtvačnicu.

Tokom cijele noći, građani su donosili cvijeće i palili svijeće ispred zgrade u ulici Zolnaja u Sankt Peterburgu u znak sjećanja na stradale.

Prethodni članakSaobraćajna nesreća u Popovom polju
Naredni članakDanas sunčano i vruće, temperature do 38 stepeni